Prati nas

Vijesti

Nova, veća mirovina

Više novca: Tko ima pravo na novi izračun mirovine i kada?

Odlazak u mirovinu ne mora biti konačan kao što ni prvo rješenje o mirovini ne mora biti i posljednje.

Objavljeno

|

Imam li pravo na novi izračun mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Ako se korisnik prijevremene starosne mirovinestarosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika nakon što je stekao pravo na mirovinu zaposli s punim radnim vremenom i pri tome mu poslodavac plaća mirovinsko osiguranje, ima pravo na novo određivanje mirovine kada stekne najmanje jednu godinu osiguranja.

Isto vrijedi i kada umirovljenik počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje. U oba slučaja umirovljenik može steći novu mirovinu ako su ispunjeni uvjeti godina života i mirovinskog staža za stjecanje prava.

Rad na pola radnog vremena

To isto vrijedi i za umirovljenike koji su u prijevremenoj starosnoj, starosnoj ili starosnoj miorvini za dugogodišnjeg osiguranika koji rade na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine. No, jasno je, da će oni upola sporije stjecati dodatnu godinu mirovinskog osiguranja.

Uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena.  Također mora biti ispunjen i uvjet staža i godina života propisan zakonom za stjecanje prava na novu mirovinu.

I honorarci također

Pravo na ponovno određivanje mirovine ima i korisnik prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika ako je kao korisnik mirovine ostvario najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi drugog dohotka za koji su u cijelosti uplaćeni doprinosi i ako je ispunjen uvjet godina života i mirovinskog staža za novu mirovinu.

Omogućeno je i ponovno određivanje mirovine hrvatskog branitelja korisnika starosne, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i prijevremene starosne mirovine ako po osnovi zaposlenja nakon umirovljenja navrše staž osiguranja od najmanje jednu godinu i uvjete za novu mirovinu.

Zahtjev za ponovno određivanje mirovine podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.