Prati nas

Vijesti

ZET

Vodič za ostvarivanje besplatnog javnog prijevoza u Zagrebu

Prihod ne utječe na ostvarivanje ovog prava. Uvjet za ostvarivanje prava je prebivalište u Gradu Zagrebu i navršenih 65 godina života.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Sandro Bura

Građani Zagreba koji su navršili 65 godina starosti te imaju prebivalište u Gradu Zagrebu od 1. lipnja 2024.godine imat će pravo na besplatan javni prijevoz.

Za besplatno korištenje javnog prijevoza bit će potrebno imati pretplatnu kartu ZET-a ili koristiti mobilnu aplikaciju MojZET. Oni koji nemaju pretplatnu kartu, moći će je izraditi na prodajnim mjestima ZET-a (Ljubljanica, Črnomerec, Savski most, Dubrava, Dubec, Sesvete, Borongaj te u Pothodniku, Petrićevoj 4 i Zapruđu).

Za njenu izradu bit će potrebno predati Zahtjev za izdavanje Pretplatne karte koji će biti dostupan na prodajnim mjestima i na internetskoj stranici ZET-a. Uz popunjen Zahtjev bit će potrebno na prodajnom mjestu dati na uvid osobnu iskaznicu. Cijena izrade pretplatne karte iznosi 3,98 eura.

Može se i mobitelom

Također, moguće je koristiti ZET-ovu aplikaciju za mobilne telefone umjesto pretplatne karte. Za korištenje pretplatne karte unutar mobilne aplikaciji MojZET, prethodno je potrebno aplikaciju preuzeti na mobitel putem trgovina Google play ili App store i registrirati se unutar aplikacija.

Potom je procedura ista kao i za izradu pretplatne karte, odnosno potrebno je doći na prodajno mjesto ZET-a, priložiti odgovarajući Zahtjev te dati na uvid osobnu iskaznicu. Izrada virtualne pretplatne karte u aplikaciji MojZET se ne naplaćuje.

Što ako već imam pretplatnu kartu ZET-a?

Korisnici koji već imaju pretplatnu kartu ZET-a ne trebaju izrađivati novu. Kako bi im se na postojeću pretplatnu kartu pridružio kupon za besplatan javni prijevoz, trebaju se od 1. lipnja javiti na prodajna mjesta ZET-a gdje će priložiti pretplatnu kartu te dati na uvid važeću osobnu iskaznicu.

Ako koristite aplikaciju MojZET umjesto fizičke pretplatne karte, postupak je isti kao što je to prethodno navedeno za korisnike koji već imaju fizičku pretplatnu kartu. Valjanost kupona teći će od prvog dana u mjesecu njegovog preuzimanja te će vrijediti narednih 12 mjeseci.

Kako izbjeći gužve i čekanje u redu?

S obzirom da će navedenim pravom biti obuhvaćeno oko 160 tisuća građana Grada Zagreba, kako bi se izbjegle gužve na prodajnim mjestima ZET-a, od 1. lipnja do 30. rujna, uvedeno je razdoblje prilagodbe.

Korištenje prijevozne usluge u navedenom razdoblju bit će omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima, a na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina. Izrada pretplatnih karata za nove korisnike, u slučaju povećanog broja zahtjeva na ZET-ovim prodajnim mjestima, može potrajati nekoliko dana. Korisnici mogu odabrati da im se nakon izrade, pretplatna karta dostavi na kućnu adresu ili ju mogu preuzeti na prodajnom mjestu na kojem su predali Zahtjev ZET-a.

Treba li kontrolorima pokazivati osobnu iskaznicu?

U prijelaznom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, kako biste konzumirali svoje pravo na besplatan prijevoz te kontrolorskom osoblju dokazali da ste stariji od 65 godina te kako imate prebivalište u Gradu Zagrebu, davanje osobne iskaznice na uvid počiva na međusobnoj suradnji i dobrovoljnog je karaktera.

Oni koji su već preuzeli kupon za besplatan prijevoz za ovu godinu temeljem neke druge osnove sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, ne moraju mijenjati svoj postojeći kupon do isteka valjanosti, odnosno do 31. prosinca 2024. godine.

Oni koji su već kupili godišnji kupon moći će na prodajnom mjestu ZET-a na Ljubljanici (Ozaljska 105, radnim danom od 7-15 sati) dobiti povrat novčanih sredstava za preostalo razdoblje valjanosti kupljenog godišnjeg kupona.

Visina mirovine nije važna

Prihod ne utječe na ostvarivanje ovog prava. Uvjet za ostvarivanje prava je prebivalište u Gradu Zagrebu i navršenih 65 godina života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.