Prati nas

Vrt

Repelenti

Vrtlarica tjera glodavce na posve organski i humani način, objasnila je kako

Glodavci ne vole jake mirise koje doživljavaju kao znak opasnosti i upozorenja. Zbog toga saveznike treba tražiti u biljkama intenzivnog i dugotrajnog mirisa.

Objavljeno

|

Otkrijte kako jednostavno i humano otjerati miševe i štakore iz vrta. Biljke poput metvice i drugih jakih mirisa mogu ih držati podalje, čineći ih izvrsnim dodatkom svakom vrtu.
ilustracija: S. Bura/mj

Glodavci, posebice miševi i štakori, mogu uništiti vrtlarev trud, no dobra vijest je da otrovi i sprave za ubijanje štetnike nisu nužne. Miševe i štakore, tvrde iskusni vrtlari, možete jednostavno i humano potjerati prije no što se razmnože u vrtu.

Primjerice, miševi se enormno brzo razmnožavaju. Mogu okotiti i do 15 mladih po leglu, a u dobrim uvjetima mogu imati i desetak legala godišnje.

Lorin Nielsen, stručnjakinja za suzbijanje štetočina iz Epic Gardeninga, kaže da zbog toga miševi mogu biti najveća noćna mora, ako ih se ne otjera na vrijeme. Jer osim što mogu izjesti plodove, mogu posve uništiti cijele biljke; odozgo, ali i odozdo, budući da grade cijeli splet tunela neposredno pod površinom tla.

Jedan od najučinkovitijih načina za držanje glodavaca podalje je sađenje metvice (mente) i drugih biljaka jakog mirisa oko ruba vrta. Glodavci imaju vrlo osjetljive nosove i prirodno jake mirise doživljavaju kao znakove upozorenja i opasnosti.

“Miris metvice prirodno je sredstvo za odvraćanje glodavaca. To je čini izvrsnim dodatkom svakom vrtu. Držite nekoliko posuda s metvicom oko vrta i unutar staklenika”, kaže stručnjakinja. Iako je metvica najučinkovitija biljka u tjeranju glodavaca, Lorin kaže da i druge biljke jakih mirisa mogu tjerati male napasnike.

“Osim metvice, većinu glodavaca odbijaju jaki biljni mirisi, poput bosiljka, ehinaceje, češnjaka i majčine dušice. Posadite ih na rubu vrta kako bi glodavci prije nego uđu u njega pomislili da ih tu ništa dobro ne čeka”, zaključila je.

Onima koji ne žele uzgajati metvicu poručuje da mogu po vrtu i stakleniku rasipati smrvljeno suho lišće metvice ili postaviti komadiće vate natopljene uljem metvice. No takve repelente treba mijenjati na tjednoj bazi, budući da se u njima nalazi ograničena količina hlapljivog ulja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.