Prati nas

Vijesti

Umirovljenici radnici

Zarade još jednu penziju: ‘Kupila sam šporet, mikrovalnu, veš mašinu…’

Nedostatak radne snage sve se više krpa umirovljenicima, koji, uz strane radnike postaju nova radna snaga. Trenutačno je aktivno više od 700 oglasa gdje se zapošljavaju umirovljenici.

Objavljeno

|

Umirovljenici zaposleni na četiri radna sata mogu zaraditi još jednu mirovinu. Svjedoči tomu Snježana Ćurković koja si je od zarade kupila nove kućanske uređaje i tenisice.
Snježana Ćurković (scr: RTL)

Mogućnost da dodatno podebljaju svoje mirovine koristi sve više umirovljenika. Prije osam godina tu je mogućnosti koristilo njih manje od tri tisuće, a danas ih je zaposleno gotovo 30 tisuća.

Snježana Ćurković iz Zagreba svoju je mirovinu od mizernih 450 eura zaradila u bolnici. Sada radi kao trgovac na pola radnog vremena. “Misliš, kad otiđeš u mirovinu, moći ćeš si možda priuštiti neko putovanje. Međutim, ne bih mogla niti do Plitvica sa svojom mirovinom”, objašnjava za RTL.

“I onda sam rekla: četiri godine mi je bilo donekle dobro, unuke sam vodila u vrtić, pazila ih, sve je postalo monotonija, dan nikad kraja, a novaca nemaš“ kaže Snježana. I zato, iako je u zasluženoj mirovini, mirovanje za nju nije opcija. “Otkako sam počela raditi mogla sam si kupiti novi šporet, novu perilicu rublja, novu mikrovalu. Tenisice sam konačno kupila nakon 5-6 godina dok se stare nisu raspale”, kaže.

Oglas

Među umirovljenicima koji rade već dvije godine je i Branko Ječmenjak. Nekad stručak za marketing, danas zaštitar. “Mogu zaraditi još jednom svoju mirovinu, i onda vam to bude natprosječna Hrvatska plaća”, ističe.

Izgurati mjesec sada je, kaže, nemjerljivo lakše: “Ali nije mi se lako dizati svako jutro u šest, nekad u pet. To zavisi od smjena, jer u zaštitarskom poslu imate svakakve smjene, čudna vremena kada ljudi spavaju pa nedjelje pa vikende” kaže Branko.

Dodatni izvor prihoda ima i Ivo Knežević. On je u invalidskoj mirovini. Njegova je preporuka svima koji još imaju snage, ali i zdravlja da se zaposle. “Glupo mi je bilo od prvoga do prvoga čekati mirovinu, i da budem na korist sebi i drugima. Svojoj obitelji prvenstveno pa onda i društvu. Lijepo se popuni budžet i kada idem u dućan ne moram toliko gledati koliko što košta, nego kupujem što mi treba”, poručuje.

Većina ih radi jer mora, govore u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH). “Trenutačno imamo da je stopa rizika od siromaštva za osobe starije od 65 godina 34,8 posto, a prošle godine je iznosila 32,4 posto. Još je godine osobama koje žive u samačkim domaćinstvima – s obzirom na to da je čak 60 posto njih u riziku od siromaštva”, kaže za RTL Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.