Prati nas

Povjerljivo

Velika odgovornost

Željka: ‘Ostavili su mi unuka, sada imam grozne probleme s njim. Kako dalje?’

Što sve može pasti na pleća jednoj baki, dobro zna naša čitateljica, baka Željka, koja nam se povjerila da je izvan sebe zbog brige za unuka.

Objavljeno

|

Gospođa Željka, suočena s mučnim razvodom sina i snahe, preuzela je brigu o unuku. Pet godina brine o njemu, no suočava se s problemima u školi i poteškoćama u odgoju. Traži pomoć stručnjaka i institucija, ali bez uspjeha. Sada, na izmaku snage, traži savjet o tome kako dalje.
ilustracija: S. Bura/mj

Problemi u braku sina i snahe gospođe Željke, objašnjava nam, rezultirali su mučnim razvodom uslijed kojeg je dijete pripalo ocu. Ona je, kao baka, po svojoj iskrenoj i dubokoj savjesti, odlučila pomoći sinu u odgoju unuka. No, pokajala se.

“Dijete je pripalo ocu, jer majka nije pouzdana. Kad je moj sin dobio skrbništvo, odlučila sam mu pomoći. Da sam znala gdje će me to odvesti i kakvu ću muku proći, nikada ne bih pristala na to. Sin je imao malu plaću pa je otišao raditi u inozemstvo, a dijete je ostalo meni na brizi”, započinje svoju ispovijest.

Pet godina brige o unuku

O unuku se, piše nam, brine već punih pet godina. “Znate kako je to, velika briga, vozi ga liječniku, psihologu, logopedu, a uz sve to ja također radim. Strepim nad njegovim školovanjem. Što je stariji, problemi s njim su veći – unuk je jedno dijete kod kuće, a sasvim nešto stoto u školi. Stvarno sam počela imati velikih problema s njim”, piše očajna baka koja se obratila mnogim institucijama i stručnjacima, ali ne vidi pravi izlaz.

“Tražim pomoć od školskog psihologa, od psihijatra i Centra za socijalnu skrb, za sada nema pomaka i više ne znam što mi je činiti i kome se obratiti. Na sve to mi probleme stvara i djetetova majka koju on sluša. Razumijem da ju voli, takva je takva je, njegova je”, napisala je baka Željka kojoj unukov odnos s majkom samo odmaže, jer njezin utjecaj očigledno nije pozitivan.

Na izmaku živaca

“Sada bih voljela da unuk više ne živi sa mnom jer to više ne mogu podnositi. Razlog je taj što dijete postaje sve veći problem u školi, jednostavno ne želi više učiti. Zadaće piše jedino kad ja dođem s posla i ako ga natjeram. Ne znam što mi je činiti, čini mi se da sam sve probala”, apel je u pomoć gospođe Željke koja ljude s iskustvom moli za bilo kakav savjet.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.