Prati nas

Mozaik

Samo kruh i peciva

‘Bahata umirovljenica uvalila se na početak reda, kao da je oslobodila Zagreb!’

Iako su se neki u redu pobunili protiv takvog nepristojnog ponašanja, besprizorna umirovljenica nije odustala od svog nepostojećeg prava prvenstva.

Objavljeno

|

Zašto su umirovljenici nepristojni?
ilustracija: S. Bura/mj

Često nam naši stariji čitatelji pišu kako mlađim generacijama sve više nedostaje kućni odgoj, no javljaju nam se i oni mlađi koji vraćaju lopticu natrag. Tako nam se danas javila i čitateljica Mirta koja za sebe kaže da ima 40 godina i da se premišljala treba li ovu priču ispričati javnosti.

“Znam da su vaši čitatelji starije osobe i zato mislim da biste ih trebali podučiti kako se ponašati dostojanstveno i pristojno. Često vidim kako umirovljenici ‘ribaju’ mlade da im ne ustupaju sjedala u tramvaju, a u isto vrijeme se ponašaju sramotno i ispod svake razine”, navodi Mirta.

“Jutros sam ostala zgrožena ponašanjem jedne starije gospođe u Sparovoj trgovini u Dankovečkoj ulici. Kako je to jedina trgovina u kvartu koja je danas radila, razumljivo je da je bila gužva. Bili su dugi redovi i na samoposlužnim i na običnim blagajnama.”

Oglas

Čitateljica je, opisuje, strpljivo čekala u redu. I baš kad je došla nadomak blagajničke trake u red se ubacila jedna umirovljenica. “Bila si je sva važna utegnuta u kostim i jako nalarfana, otprilike 70 godina. Sigurno je bila prije toga na misi”, nastavlja.

“Dečkima koji su zajedno čekali ispred mene rekla je da ima samo kruh i peciva i da će ona to brzo obaviti. Dečki su joj rekli da nisu sami u redu i da bi trebala pitati za dopuštenje sve ljude koji strpljivo čekaju, ali ona se na to napravila ‘grbava’ i samo je na traku stavila svoje stvari. Držala se kao da je oslobodila Zagreb. U redu je bilo i drugih umirovljenika, ali i majka s bebom koja nije htjela na početak reda.”

Iako su se neki u redu pobunili protiv takvog nepristojnog ponašanja, besprizorna umirovljenica nije odustala od svog nepostojećeg prava prvenstva. I tu nije završila ta priča. “Što je najgore, gospođa koja je ranije završila kupovinu jako je sporo trpala stvari u vrećicu i nekako je nenamjerno i nespretno zatvorila prolaz. I onda je ta besramna žena napala tu jadnu staru gospođu da zadržava red i da ne može od nje izaći van iz trgovine. Baš me je to zgrozilo.”

“Osjećala sam se duboko razočarano. Zar nije osnovna pristojnost da poštujemo druge i čekamo svoj red? Posebno to očekujem od starijih osoba koje bi trebale biti primjer ostatku društva. Ne bih voljela vidjeti svoju majku da tako bezočno poručuje drugima da je njeno vrijeme vrijednije od tuđeg”, zaključuje Mirta uz poruku: “Umirovljenici, niste sami na svijetu!”

Što vi mislite o takvom ponašanju u dućanima?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.