Prati nas

Mozaik

Dragocjeni trenuci

Biserka: Unuci me sve više umaraju, ali uskačem i kad nisam dobro

Svjesna je, piše nam umirovljenica Biserka, da ponekad ide preko svojih granica u naporima i brizi oko unučadi. A onda se, povjerava nam, sjeti kako brzo prolazi ovozemaljski život i ne žali niti jednog trenutka s djecom.

Objavljeno

|

Baka i djed imaju omiljenog unuka
ilustracija: S. Bura/mj

Kad su joj djeca bila u dobi od sedam i devet godina, gospođa Biserka se razvela i ostala sama s djecom. I dok joj je tada zbog silnih obaveza uvijek nedostajalo vremena, sada s unucima vremena ima, ali joj nedostaje – energije.

“Razvela sam se u svojim srednjim četrdesetima, ostala sam sama s djecom i odgovornim poslom. Uz alimentaciju, koja nije išla na revalorizaciju otkako je mlađe dijete krenulo u 1. razred osnovne škole pa do završetka njegovog šestogodišnjeg studija, odgajala sam ih i školovala sama”, opisuje nam.

Ponosna majka i baka

Jedinu, i posve nesebičnu ljubav, podršku i pomoć, imala je od svojih roditelja. “Oni su živjeli 150 kilometara daleko, ali za mene, kći jedinicu, i svoje unuke, bili bi dali sve na svijetu”, napominje.

Oglas

Njezina su djeca danas odrasli ljudi, oboje su završili fakultete, imaju svoje obitelji i dobro su situirani. “Podarili su mi četvero unučadi od kojih su dvoje djeca s posebnim potrebama. Uspješni su u školi, sportu i glazbi”, otkriva nam.

Kako nadalje piše ova umirovljenica, i sama je završila fakultet, iza nje je uspješna karijera, dobro je situirana i donedavno je bila potpuno zdrava. “Velika sam zaljubljenica u rekreativan sport, putovanja, ali i knjige i kulturna događanja. Uvijek sam bila spremna volontirati na više područja. No sada imam neke zdravstvene tegobe koje mi pokušavaju zagorčavati život”, požalila se.

Dragocjeni trenuci

Osvrnula se potom na odnos s unucima. “Unučiće nisam čuvala redovito, već povremeno kod sebe, i to kad su pobolijevali ili kad su im roditelji bili prezauzeti, jer zbog prirode posla odrađuju i noćne smjene. Kod najstarijeg unučeta redovito pomažem te ga vodim s treninga u školu, a mlađe ponekad pratim na popodnevne izvanškolske aktivnosti. Sve to me neizmjerno raduje, ali me i sve više umara, trebaju mi mir i tišina.”

“Ponekad se i ne osjećam najbolje, ali ipak uskačem kad treba, svjesna da život tako brzo prolazi. K tome, ovaj današnji tempo života i nama i djeci oduzima one najdragocjenije trenutke bliskosti i druženja, zato bez obzira na sve uvijek prigrlim svoje unuke”, zaključuje svoje pismo baka Biserka.  

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.