Prati nas

Vijesti

Od Đerdapa pa do Jadrana

Mislite da Hrvatska ima najmanje mirovine? Pogledajte susjedne države

Iako će svaki umirovljenik za sebe reći da mu je najgore, a gotovo da nema umirovljenika koji misli da mu je mirovina dovoljno velika, razlike između bivših republika su ogromne.

Objavljeno

|

77-godišnja gospođa Rozalija s nostalgijom sjeća se svoje kuće na selu, sada zamijenjene za mali stan u betonskom Zagrebu. Bez vlastitog vrta i fizičkog rada, cvijeće sada gleda samo na prozoru. Osim toga, teško joj je što se osjeća kao da su u kavezu, ali trpe zbog obitelji i zdravlja.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenicima u Federaciji BiH netom su isplaćena uvećana primanja kao rezultat redovnog usklađivanja koje se svake godine obavlja 15. travnja. U konačnici, tako su mirovine nakon akontacijskih pet posto uvećane za dodatnih 1,55 posto, a na temelju rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Upravo zbog tih nepovoljnih parametara u protekloj godini izvanredno usklađivanje neće biti moguće, javlja Avaz koji je napravio svojevrsni presjek mirovinskih primanja u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Slovenija na vrhu

U Sloveniji su mirovine, u skladu s redovnim usklađivanjem, od 1. siječnja uvećane za 8,8 posto. Tamošnja zajamčena mirovina, što je minimalni iznos za umirovljenike s punim stažem, iznosi 748,27 eura, a u prosjeku umirovljenička primanja u Sloveniji su 800 eura.

Oglas

Hrvatska i Crna Gora u sredini

U Hrvatskoj od travnja, kao rezultat siječanjskog usklađivanja, prosječna mirovina je prešla iznos od 500 eura. Preciznije, prosječna mirovina u Hrvatskoj je 513 eura, a tamošnje umirovljenike očekuje još jedno usklađivanje u ovoj godini.

U Crnoj Gori se itekako mogu pohvaliti visinom prosječne mirovine, piše Avaz. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 eura. Mirovine u toj državi se usklađuju redovno tri puta godišnje, odnosno svakog četvrtog mjeseca, a zanimljivo je da najniža mirovina u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

Srbija i BiH na dnu

U Srbiji su od 1. siječnja ove godine mirovine koje se isplaćuju usklađene u visini od 9,2 posto. Prosječna mirovina u Srbiji trenutno je 390 eura. I njihovo usklađivanje, dva puta godišnje, prati rast plaća i troškova života.

Prosječna mirovina u FBiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 318 eura, a u RS 301 euro. Na temelju redovnog godišnjeg usklađivanja mirovine u manjem bosanskohercegovačkom entitetu su uvećane za 9,2 posto.

Kako preživljavate s mirovinama? Što si možete priuštiti, a o čemu samo maštate? Napišite nam u povjerljivom pismu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.