Prati nas

Vijesti

Novac

HZMO najavio dodatak za dio umirovljenika, trebaju dostaviti dokumente

JNP će biti isplaćen najkasnije u  lipnju 2024. godine, priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjetio je u četvrtak korisnike mirovine s tzv. inozemnim elementom da dostave dokaz o neto iznosu mirovine za veljaču 2024. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, a kako bi ostvarili pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja.

Poziv se odnosi na one umirovljenike kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880,00 eura. U korisnike mirovine s inozemnim elementom propadaju korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Dokaz može biti: potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024. ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024.

Oglas

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. svibnja 2024. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u R Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (880,00 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u R Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u R Hrvatskoj.

JNP će biti isplaćen najkasnije u mjesecu lipnju 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.