Prati nas

Vijesti

Brzina

I kod privatnika na uputnicu, HZZO naziva pacijente s lista čekanja

Liste čekanja jedno su od gorućih pitanja hrvatskog zdravstva. Na važne zdravstvene preglede građani čekaju više mjeseci pa čak i preko godinu dana.

Objavljeno

|

Kako se kod privatnika može ići s uputnicom HZZO-a?
foto: S. Bura

Ministar zdravstva Beroš krajem 2023. godine se pohvalio kako je prepolovio liste čekanja na maksimalnih 270 dana, odnosno devet mjeseci. Kako je to sad moguće? Neke bolnice uvele su smjenski rad, no veliku ulogu u tome imala je i odluka da se pacijenti o trošku HZZO-a prebace kod privatnika, piše Glas umirovljenika.

I tako je već krajem siječnja ove godine u javnost izašao podatak da je u privatne klinike prebačeno 41 tisuća pregleda, te da je potrošeno dva milijuna eura.

Kakvi su bili kriteriji za potpisivanje ugovora privatnika s HZZO-om nećemo ulaziti, jer nisu svi privatnici dobili tu mogućnost, no ostaje činjenica da se je za doista neznatan novac itekako pomoglo u smanjivanju lista čekanja, i ono što je još bitnije, vjerojatno spriječilo na desetke, a možda i stotine smrtnih slučajeva zbog prevencije ili pravovremenog liječenja.

Oglas

No, kako ranijih godina, tako i sada, i na samom pojedincu je ponekad koliko će dugo čekati na neki pregled. Jasno, ne mislimo na to da li ima novca da odmah ode kod privatnika, ili potegne vezu da bi došao brzo na red u bolnici, što je i dalje čest slučaj u Hrvatskoj, već i činjenica da se npr. u Zagrebu za identičan zdravstveni pregled u dvije različite bolnice može čekati dva ili tri puta duže. Tako se primjerice prije dva mjeseca za prvi kardiološki pregled zbog aritmije srca u zagrebačkoj bolnici Merkur čekalo 168 dana, a u KBC-u Zagreb 72 dana.

Dakle, ponekad i sama snalažljivost pojedinca u bespućima bizarnosti hrvatskog zdravstva može pomoći da si pronađe najbržu opciju. Dovoljno je da provjerite koje privatne klinike i poliklinike imaju ugovor sa HZZO-om te primaju pacijente na uputnicu. Vjerojatnije je da ćete tamo brže doći na red. No, postoji i druga mogućnost, eto koja.

Javila nam se 79-godišnja I.P. koja je dobila uputnicu za preventivni pregled za UZV srca od svoje obiteljske liječnice, te je zatim sama potražila u kojoj će bolnici najranije moći obaviti pregled. Izbor je pao na KB Dubrava, gdje se naručila i dobila pregled u roku 15 dana. Bilo je to iznenađujuće brzo s obzirom na to da se na tu vrstu pretrage uglavnom čeka i duže. Ali ubrzo je uslijedilo još jedno iznenađenje.

Po obavljenom pregledu, mjesec dana nakon dobivanje uputnice, je primila telefonski poziv iz HZZO-a gdje ju je službenica pitala da li je obavila pregled, i da ako nije, da ga može obaviti u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova, i to o trošku HZZO-a.

Za tim nije bilo potrebe, jer je već obavila pregled, ali je I.P. ostala ugodno iznenađena. Dapače, službenica joj je rekla da HZZO pazi da se “hitnijim” pacijentima osiguraju pregledi, a to ovisi o starosti pacijenta i medicinskom prioritetu za pregled, i da ih zovu upravo kad prođe mjesec dana.

Važno je znati i da postoji opcija da osoba može otići na pregled i kod privatnika koji nema sklopljen ugovor s HZZO-om, te dobiti povrat novca za pregled, i to u hitnim slučajevima kada treba otkloniti neposrednu opasnost za život i zdravlje, no to bi sada trebala biti rijetkost da vas iako ste hitan slučaj ne prime ni u bolnici ni kod privatnika koji ima ugovor s HZZO-om, no nije nemoguće.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.