Prati nas

Vrt

Nisu krivi!

Jagode su pune mravi, što učiniti?

Vrtlari očajavaju nad izbušenim plodovima jagoda kojima se hrane mravi. No valja znati da je problem dublji i da ga treba rješavati u korijenu, a mrave valja pustiti da idu svojim putem.

Objavljeno

|

Kako se riješiti mrava u jagodama?
foto: mj/Scopio/mv

Naslovno pitanje zadnjih dana učestalo postavljaju članovi vrtlarskih grupa na društvenim mrežama. “Jagode su mi pune mrava. Ubušili su se u plodove i jedu ih. A jedva sam dočekala da počnu zoriti i djeca su im se radovala”, jedna je od takvih objava.

Nezadovoljna vrtlarica pita: “Kako potrovati mrave?“ Odgovor je jednostavan: “Nikako!” Mravi igraju važnu ulogu u vrtu i, ako želimo dobro prirodi i sebi, nećemo ih trovati. No čak da i to učinimo, problem s jagodama neće nestati.

Naime, mravi ne napadaju neoštećenu jagodu. Ako vidite ogromne rupe u jagodama i mrave kako izlaze iz njih, nesumnjivo je da mravi jedu plodove, ali oni nisu glavni zlikovci u ovoj priči. Mravi jednostavno ne mogu probiti kožu jagode već čekaju da to učini netko drugi za njih. Dakle, oni su oportunisti i napadaju jagode koje su prije toga oštetili drugi organizmi.

Oglas

Najvjerojatnije su slatke i sočne plodove načele truleži ili plijesni. Ili, što je još vjerojatnije, puževi. Riješite li te probleme, mravi će otići svojim putem. Kako biste spriječili trulež, stavite slamu pod plodove jagoda i tako prekinite kontakt ploda i mokrog tla. A što se puževa tiče, tu se ne radi o jednoj bitki, već o cijelom ratu koji valja pomno planirati.

Ako baš ne možete podnijeti mrave u vrtu…

Iskusni vrtlari savjetuju posipanje malo kuhinjske soli oko baze biljke na kojoj se sakupljaju mravi. U blizini jagoda neki sade i močvarnu (barsku) metvicu (Mentha pulegium), jer njeno aromatično lišće odbija mrave.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.