Prati nas

Povjerljivo

Bračna realnost

‘Koliko vas spava u odvojenim sobama? Ja to sve više želim’

I dok svježi parovi ne mogu zamisliti ni preširok krevet, a kamoli odvojen, oni koji su u braku dva, tri ili čak pet desetljeća, kažu da se premjeste u drugu sobu ako supružnik hrče, ako je ranije zaspao, ako je pio ili ih je razljutio. Je li u redu spavati u odvojenim sobama, raspravlja se živahno i na stranicama za razmjenu iskustava Quora.

Objavljeno

|

Hoće li umirovljenici prosvjedovati?
ilustracija: S. Bura/mj

“Zanima me, koliko bračnih parova spava odvojeno? Voljela bih imati svoj krevet u drugoj sobi i spavati odvojeno, ali mom suprugu to nije po volji.”

“Problem je taj što on ide spavati odmah iza devet, a ja sam noćna ptica i onda se ljuti ako ga probudim kad u po noći uđem u sobu. Već mi je nekako dosta toga. Što mi savjetujete?”, pitala je jedna sudionica rasprava na Quori. Dobila je odgovore iz različitih kutova gledanja od kojih smo izdvojili najbolje ocijenjene.

“Nikada ne počinjite spavati u odvojenim krevetima! Vjerujte mi! To jedino može proširiti jaz između para. Ići će to od sve manjeg do potpunog nestanka intimnosti. Prestat ćete na kraju i razgovarati, počet ćete biti stranci. To nije zdrav izbor za bilo koji normalan par. Duga stvar je ako više ne volite svog supruga, ali razdvojeni kreveti ni tu neće riješiti problem”, uslijedio je najbolje ocijenjeni odgovor.

Oglas

Ne, ne i ne!

Idući je odgovor išao u sličnom smjeru. “Draga gospođo, to ne bi bilo u redu. Ja također idem rano spavati, a moja supruga barem dva sata nakon mene. Gotovo nikada se ne probudim kad dođe u sobu. I ja se trudim da nju ne budim ujutro, jer sam jutarnji ptić. Mišljenja sam da svaki par mora osjetiti razliku između samačkog i života udvoje. Sretan sam u braku i do svoje smrti u snu želim dodirivati tijelo svoje supruge”, odgovorio joj je ovaj gospodin.

Samo naprijed, to je sasvim u redu!

No, uslijedio je i jedan drugačiji odgovor. “Moj suprug i ja ne spavamo zajedno već najmanje 15 godina. On užasno glasno hrče, ustaje po noći i spušta se po stepenicama u kuhinju, boravak, gdje već. On je u mirovini pa može odrijemati tijekom dana, dok ja još uvijek radim puno radno vrijeme. Itekako trebam svoj san.”

“On se i sam neko vrijeme osjećao krivim što me stalno budi i tako smo počeli sporazumno spavati odvojeno. To nikada nije promijenilo naš odnos, i dalje smo intimni. Ako vam kažu da će vas odvojene sobe udaljiti, ne slušajte ih. Neće, ako to ne dopustite. Čak ćete se puno bolje slagati kada se oboje dobro naspavate i znate da vaše drugačije navike ne ometaju vašeg supružnika”, stoji u odgovoru.

Što vi mislite o odvojenim sobama bračnih partnera?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.