Prati nas

Vijesti

Prosvjed

Penzioneri najavili izlaske na ceste diljem FBiH, dosta im je bijede

Nakon prosvjeda upozorenja pred Vladom FBiH u Sarajevu, akcije će se širiti na cijelu Federaciju.

Objavljeno

|

Može li se na referendumu odlučivati o visini mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenici Federacije Bosne i Hercegovine traže da im se poveća mirovina za još 3,5 posto. Traže i isplatu jednokratne pomoći te izmjenu Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju tako da se mirovine usklađuju prema prosječnom osobnom dohotku u FBiH i potrošačkoj košarici, javlja Srna.

Umirovljenici traže da se po 100 KM (51 euro) jednokratne pomoći isplati umirovljenicima koji imaju mirovinu veću od 1.000 KM (512 eura), a po 200 KM (102 eura) umirovljenicima s mirovinom do 1.000 KM (512 eura).

Ove zahtjeve je jednoglasno usvojila Skupština Saveza udruženja umirovljenika FBiH i oni će biti upućeni prema Vladi i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, prenose federalni mediji.

Oglas

Ako im se ne ispune zahtjevi, umirovljenici najavljuju izlaske na ceste i masovne prosvjede diljem FBiH. “U skoro će uslijediti potpisivanje peticije među umirovljenicima o danas donesenim zaključcima, a koja će se po završetku proslijediti Vladi FBiH”, kaže za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika.

“Ako i nakon toga ne bude odgovora vlasti, uslijedit će prosvjedi upozorenja pred Vladom FBiH u Sarajevu na kojima će biti članovi upravnih odbora iz udruženja umirovljenika. Ako se i na to ogluši Vlada, u rujnu idemo sa masovnim prosvjedima u cijeloj Federaciji”, poručio je Trakić.

“Današnjoj Skupštini prisustvovao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kao i direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Čuli su naše zahtjeve”, zaključio je Trakić.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.