Prati nas

Vrt

Cvjetni spektakl

Perunike su sve popularnije među vrtlarima, ovo su tajne njihova uzgoja

Več od veljače pa do kraja lipnja, perunike su prave raskošne perjanice hrvatskih vrtova. Toliko su popularne da je nemoguće pobrojati sve kultivare koje su posljednjih desetljeća uzgojile vrijedne ruke zaljubljenika u ovaj botanički rod.

Objavljeno

|

Perunika (mačinac, sabljan, sablja, sabljica, lelija, sabljić, lat. Iris), rod biljaka je iz razreda jednosupnica koja pripada porodici Iridaceae, zajedno s rodovima gladiola (Gladiolus) i šafrana (Crocus), trajne zeleni s podancima i gomoljima. Vrijeme cvatnje je od svibnja do srpnja.
ilustracija: S. Bura/mj

Iz godine u godinu sve je više zaljubljenika u perunike, a pomama za njima poprimila je razmjere kolekcionarstva. Posljedica je to i činjenice da posljednjih desetljeća broj kultivara bradatih perunika (Iris germanica) eksponencijalno raste pa svake godine dobijemo nove ljepotice raskošnijih boja i još raskošnijih latica.

No kao “pokret otpora” raste i broj vrtlara koji skupljaju isključivo stare dragulje koji su nešto skromniji po nabranosti i veličini “jedra”, ali zato mnogima izgledaju elegantnije.

Uz bradatu peruniku koja ima robusne kompaktno zbijene lisne “lepeze”, u hrvatskim vrtovima relativno često nailazimo i na delikatnu sibirsku peruniku (Iris sibirica). Njeno lišće više podsjeća na travu, a (najčešće) plavi cvjetovi su puno prozračniji i nježniji od bradatih srodnika.

Oglas

Uglavnom, perunike variraju u visini pa će najmanje doseći tek tridesetak centimetara dok će visoki kultivari otvoriti cvjetove na visini višoj od metra.

Pozicija i tlo

Obje vrste vole sunčane pozicije, iako kultivari sibirskih perunika podnose malo sjene. Perunike uspijevaju u svakom dobro dreniranom tlu, ali sibirske perunike će podnijeti i vlažno tlo.

Kada i kako se sade perunike?

Perunike se mogu kupiti kao goli rizomi (debela podzemna horizontalna stabljika iz koje izbija korijenje) ili kao biljke “u rastu” posađene u posudama. Treba znati i da sibirska perunika nema rizom pa se prodaje isključivo kao sadnica u posudi.

Rizomi bradate perunike se sade od srpnja do listopada, dok se sadnice u posudama sade od ožujka do sredine studenog. Bradate perunike se sada horizontalno tako da vrh rizoma s mjestom iz kojeg će potjerati lisnu “lepezu” bude izložen suncu. Najbolje ih je saditi u skupinama.

Zalijevanje

Dobro zalijte tek posađene rizome. Nakon toga bi ih trebalo zalijevati samo u ekstremno sušnim sezonama. Ako sadite peruniku u lonac, supstrat treba održavati vlažnim.

Prihrana

Perunike nisu gladne biljke – samo u proljeće nanesite sloj zrelog komposta oko biljke, ali ne preko rizoma i mjesta iz kojeg će potjerati lisnu rozetu.

Orezivanje

Nije potrebno, ali kako sezona odmiče, možda ćete htjeti ukloniti požutjelo ili oštećeno lišće s bradatih perunika. Sibirske perunike zgledaju atraktivno cijelo ljeto i u jesen. Nakon što cvjetovi uvenu, uklonite ih tako da cvjetnu stapku odrežete najniže što možete, a da pri tome ne oštetite lišće.

Razmnožavanje perunika

Perunike je najlakše razmnožiti dijeljenjem ljeti nakon cvatnje. Ako je riječ o bradatoj perunici, podignite cijeli “grm” s rizomima i otresite tlo. Čistim nožem izrežite zdrave mlade rizome na kratke dijelove od oko 10-15 cm. Najbolje bi bilo da svaki komad ima nešto korijenja i jednu “lepezu” lišća.

Bacite sve dijelove rizoma s truleži, rupama ili one bez korijena ili lišća. Korijenje skratite napola, a lišće na 15 cm. Tako ćete smanjiti gubitak vlage iz rizoma, ali i učiniti sadnicu otpornijom na vjetar. Posadite ih i dobro zalijte.

Sibirske perunike nemaju rizome, ali se lako dijele kao što biste podijelili bilo koju drugu zeljastu trajnicu. Jednostavno podijelite busene na nekoliko manjih.

Bolesti i štetnici

Uglavnom se radi o poprilično otpornim cvjetnicama, no bradate perunike mogu postati meta najezde puževa. Također ih napada gljivična pjegavost lista. U tlu koje zadržava vodu može se razviti trulež rizoma. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.