Prati nas

Vijesti

Krvna slika mirovina

Počinje isplata mirovina, iznos će biti nešto manji nego u travnju

Kada bismo stavili u aritmetički prosjek sve starosne mirovine mirovine, mirovina bi iznosila 581,29 eura, a njen udio u prosječnoj netoplaći za veljaču 2024. iznosi 46,58%.

Objavljeno

|

Kada će se isplatiti vladin energetski dodatak?
ilustracija: S. Bura/mj

Prema već uobičajenom rasporedu, u srijedu 8. svibnja 2024. počinje isplata mirovina za travanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). No na račune će sjesti nešto manji iznos nego prije mjesec dana. Razlog je taj što su se s mirovinom za ožujak isplaćivali i zaostaci usklađivanja za siječanj i veljaču.

Prema statističkim podacima HZMO-a, Hrvatska je u travnju isplatila 1.227.689 mirovina, dok je mirovinski osiguranih radnika bilo tek nešto više 1.665.717. To znači da na jednog umirovljenika dođe 1,36 radnika, a što je još uvijek vrlo nepovoljan omjer. Alarmantno je da je među isplaćenim mirovinama samo 53.801 mirovina za dugogodišnjeg osiguranika.

Rodni sastav umirovljenika, prirodno, preteže u korist žena koji je 53,8 posto. Statistika pokazuje i da prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža iznosi 712,02 eura, a njen udio u prosječnoj neto plaći u Republici Hrvatskoj za veljaču 2024. (1.248 eura) iznosi 57,05 posto.

Oglas

Kada bismo u aritmetički prosjek stavili sve starosne mirovine mirovine, mirovina bi iznosila 581,29 eura, a njen udio u prosječnoj neto plaći za veljaču 2024. iznosi 46,58 posto.

Valja znati da je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju samo 31 godina, dok je prosječna starost umirovljenika 72 godine. Oni koji su ove godine ostvarili pravo na mirovinu imaju u prosjeku 32 godine staža, što je još uvijek vrlo daleko od idealnih 40 godina. Riječ je o umirovljenicima koji u prosjeku imaju 64 godine života.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.