Prati nas

Povjerljivo

Bračni život

Prvo sam kupila odvojene poplune, sad ću razdvojiti i krevete

Naš tekst u kojem smo pisali kako su se supružnici izjašnjavali o tome je li normalno u braku spavati u odvojenim sobama, pobudio je neočekivano zanimanje naših čitateljica i čitatelja. Prenosimo stoga još nekoliko vaših razmišljanja na tu temu. 

Objavljeno

|

Trebaju li bračni parovi spavati u odvojenim krevetima?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Mara smatra da ništa nije bolje od osjećaja da smo se dobro naspavali. ”Neće se sigurno nitko udaljiti zbog spavanja u odvojenim sobama, ako nema drugih problema u braku. To osobito vrijedi za one koji su u stabilnom braku dužem od dvadeset godina. Dok smo se zabavljali, nismo spavali čak ni u istoj kući, a voljeli smo se ludo. A kad se čovjek ujutro probudi naspavan, i partner mu je odmah draži”, mišljenja je naša čitateljica Mara.

Gospođa Jasmin nam potom piše da je svakako pobornica toga da supružnici imaju odvojene sobe, ili barem krevete. “Odvajanje tijekom spavanja započela sam uvođenjem odvojenih popluna. Razlog je taj što sam se, kad smo imali samo jedan poplun, redovito budila otkrivena. Sada pak već neko duže vrijeme želim prijeći spavati u drugu sobu”, piše nam.

Neispavana na posao

Potom objašnjava da, ako se ne naspava, teško izdrži dan na poslu. ”Najveći problem je taj što još uvijek radim, a suprug je u mirovini i jako nemirno spava. Spavati ide nakon mene, onda mi pali svjetlo u sobi. Po noći se budi, više puta se i diže. Za razliku od njega, ja ustajem rano, puno prije njega. Tada pak ja ometam njega, i tako u krug”, povjerava nam Jasmin u pismu.

Oglas

Na kraju je zaključila da odvojene sobe ne bi bile loš izbor. “Za početak planiram zamijeniti bračni krevet s dva odvojena. Ako to ne bude funkcioniralo, neću se libiti ni spavati u drugoj sobi. Ne vidim u tome ništa loše. Svatko za sebe zna najbolje, a meni je nužan neprekinuti noćni odmor da bih funkcionirala na poslu i kod kuće”, odlučna je gospođa Jasmin.

Žana: Pet godina spavamo odvojeno

Kratko nam je pismo napisala i Žana (64), koja kaže da u njezinom stanu već pet godina spava svatko u svojoj sobi. “Ja s tim problema nemam. Ionako živimo kao cimeri. Rekla sam mu da mi ide na živce što odlazi spavati tako rano, a onda ujutro luduje, traži stvari, ulazi po ovo ili ono.”

“Soba, koja je pripadala našoj kćeri dok nije odselila, savršeno je udaljena od naše, ali i od kuhinje po kojoj on ronda od ranog jutra. Sada smo oboje mirni i zadovoljni”, napisala je.

Spavati odvojeno je zdravo

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Michiganu otkriva da je za parove korisnije spavati odvojeno nego zajedno, ako je cilj neprekinutih osam sati sna. Istraživanja pokazuju da sve više parova odustaje od zajedničkog kreveta, a slavne osobe poput glumice Cameron Diaz pokušavaju poništiti stigmu oko spavanja u odvojenim sobama.

“Znamo da loš san može pogoršati raspoloženje, a oni koji su neispavani vjerojatnije će se svađati sa svojim partnerima”, rekla je dr. Seema Khosla za Newsweek. “Dobar san važan je i za zdravlje i za sreću, stoga ne čudi da neki parovi odlučuju spavati odvojeno. To je zbog opće dobrobiti.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.