Prati nas

Vijesti

Siromaštvo

Srbija ima nekoliko vrsta minimalnih mirovina, ovo su njihovi iznosi

Minimalna mirovina u Srbiji je iznos koji prima gotovo 140.000 najstarijih građana. Taj iznos varira ovisno o tome radi li se o starosnoj, invalidskoj ili poljoprivrednoj mirovini. No, svim tim mirovinama zajedničko je da su preniske pa neki od najstarijih građana moraju preživljavati sa svega 213 eura mjesečno.

Objavljeno

|

Socijalna penzija u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

Minimalnu mirovinu u Srbiji prima gotovo 140.000 građana, točnije – njih 139.283, što je 14,15 posto svih umirovljenika u toj zemlji. Prema posljednjem izvješću PIO fonda iz siječnja ove godine, iznosi samo 24.987 dinara (213 eura) za umirovljenike iz kategorije zaposlenih i samostalnih djelatnosti, piše Nova.rs.

Tko prima minimalnu mirovinu?

Minimalna mirovina je iznos koji pripada građanima koji su ispunili uvjete za mirovinu, ali im je određena mirovina manja od minimalnog iznosa utvrđenog Zakonom o PIO-u. U tom slučaju, dakle, država dodaje iznos razlike između obračunate mirovine i zakonom utvrđenog minimuma.

To znači da nije bitno je li netko ostvario minimalni radni staž od 15 godina ili je radio 40 godina – ako mu je mirovina manja od zakonskog minimuma, država će subvencionirati razliku. U praksi će minimalnu mirovinu primati oni građani koji su radili za minimalnu plaću, poput trgovaca i ugostitelja.

Oglas

Minimalna mirovina u Srbiji s 15 godina staža

Ako je netko imao 15 godina radnog staža i svih 15 godina primao minimalnu plaću, kada bi otišao u mirovinu, dobio bi minimalac. Razlog tome je činjenica da bi obračunata mirovina bila manja od 24.987 dinara (213 eura).

Minimalna mirovina za devizne umirovljenike

Građani koji ostvaruju pravo na inozemnu mirovinu imaju pravo na iznos u visini razlike do najniže mirovine, ako su im obračunati prihodi manji od zakonom propisanog iznosa. Obračun se obavlja prema tečaju na dan ostvarivanja prava na mirovinu. No, treba imati na umu da je ovo pitanje preciznije definirano bilateralnim ugovorima, tako da u nekim slučajevima umirovljenik ima pravo na iznos najniže mirovine samo ako ima prebivalište u Srbiji.

Minimalna poljoprivredna mirovina

Prema podacima Fonda PIO za siječanj ove godine, najniža poljoprivredna mirovina još je niža i iznosi svega 19.600 dinara (167 eura). Prima ju oko 96.000 umirovljenika.

Minimalna invalidska mirovina

U Srbiji više od 230.000 građana prima invalidsku mirovinu, a ona u prosjeku iznosi 42.150 dinara (360 eura). Najniža invalidska mirovina iznosi nešto manje od 21.000 dinara (179 eura)

Mirovina manja od minimalne

Iznos manji od najniže mirovine mogu pripadati korisnicima obiteljske mirovine, odnosno onima koji primaju određeni postotak mirovine umrlog bračnog druga, roditelja ili djeteta.

Također, u nekim slučajevima oni koji primaju i inozemnu mirovinu dobit će manju mirovinu od minimalne. Njima PIO fond isplaćuje razmjerni dio mirovine za staž koji su stekli prema domaćim propisima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.