Prati nas

Povjerljivo

Pršte osude

Tanja (47) misli da ju svekrva ogovara. Taj odnos se, uz malo dobre volje, može popraviti

Gospođa Tanja (47) otkrila nam je ozarena lica da je u veljači bila na putovanju po Turskoj s prijateljicama, no smrknulo joj se ubrzo lice jer se sjetila što je uslijedilo kad se vratila. Svekrva joj je to, kaže, krajnje zamjerila, a svojim olajavanjem porušila je i zadnje mostove koji su ih spajali.

Objavljeno

|

Koja su moguća rješenja za situaciju u kojoj se osoba osjeća osuđeno i kritizirano zbog svojih životnih izbora od strane obitelji i okoline?
ilustracija: S. Bura/mj

Kad su joj djeca porasla do dobi od osam i jedanaest godina, gospođa Tanja (47) odlučila je s prijateljicama, koje su također udane, priuštiti si svake godine tjedan dana odmora bez obitelji. Ovo je već treća godina otkako se drže pakta koji su sklopile.

“Iako vam riječima ne mogu opisati koliko mi je tih tjedan dana važno za psihofizičko zdravlje, ima ljudi koji ne razumiju moju potrebu da putujem bez obitelji. Evo, već mjesecima trpim posljedice, jer mi je jedna suprugova rođakinja rekla što je o tome sve čula od moje svekrve. Dakle, za nju sam ja nemajka, raspuštenica, neodgovorna žena i to priča okolo. Sve oko sebe uvjerava da se to ‘ne izvodi’ kad si u braku i imaš djecu”, doznajemo.

Ipak je otišla k njoj

“Nedavno sam zbog supruga ipak otišla k njoj i svekru na selo. Imali su veliko slavlje jer su spojili godišnjicu braka i rođendan. Požalila sam to popodne, svi su me gledali kao da nisam normalna, imala sam osjećaj da me i djeca gledaju s podignutom obrvom. Moj je muž pekao roštilj, a sa mnom su svi razgovarali samo po rečenicu – o vremenu”, govori nam.

Oglas

Misli, kaže, da je svekrva svima napunila glavu čak i da ima ljubavnika. “I prije mi je govorila da je moj stil života preopušten. Radim do pet, a navečer jedemo nešto na brzinu i ne nakuhavam niti sam rob čišćenja. Njoj je i to znak da nešto ne valja sa mnom. Sada mi je s ovim tračanjem stvarno kap prelila čašu”, kaže.    

Suprug se ne želi miješati

Na pitanje zašto njezin suprug svojoj majci ne objasni da on nema problem s njezinim putovanjima, odgovara: “On se s majkom jednostavno ne želi zakrviti. Rekao joj je jednom da prestane, da sam čula što sve govori o meni, ali ona ostaje pri svome da nije u redu da njemu ostavim kuću i djecu i odem se luftati, kako se izrazila.”

“Živim u miru samo zato što su djeca i muž na mojoj strani, a ona živi 72 kilometra daleko. Da mi je krivo, krivo mi je, ali ne mogu tu ništa, nemam se volje opravdavati, niti se nastaviti ponašati po njenim pravilima. Ako to znači da se više nećemo viđati, živjet ću s tim”, zaključila je Tanja.

Što možete učiniti za bolji odnos sa svekrvom?

Otvorena i iskrena komunikacija može biti rješenje problema. Pokušajte razgovarati mirno i s poštovanjem. Objasnite joj svoje osjećaje i perspektivu, ali budite spremni i slušati njezinu stranu priče.

Postavljanje zdravih granica može pomoći u prevenciji budućih nesuglasica. Jasno odredite što je prihvatljivo ponašanje, a što nije. Budite dosljedni u provođenju tih pravila.

Pokušajte pronaći zajedničke interese ili aktivnosti koje možete raditi sa svekrvom. To će vam pomoći da se zbližite i smanjite napetost.

Pokušajte razumjeti svekrvinu perspektivu. Razmislite o njezinim osjećajima i iskustvima te pokušajte pronaći način da se povežete na emocionalnoj razini.

Razgovarajte sa suprugom o nesuglasicama s njegovom majkom. Pokušajte zajedno pronaći rješenja i podržavajte jedno drugo u procesu izgradnje zdravih obiteljskih odnosa.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.