Prati nas

Vijesti

Gdje je suficit?

Umirovljenicima FBiH tek kila banana ili paprika. Gdje je završio novac?

Umirovljenicima su uvećane mirovine. U ovoj godini za 6,55 posto. Za one s najnižom mirovinom to znači da će mjesečno moći kupiti dodatni kilogram banana i paprika od uvećane mirovine. No, šta je s 80 milijuna maraka iz prethodne godine?

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Zakonom o PIO-u definirano je izvanredno povećanje mirovina ako u proračunu Zavoda PIO bude suficita. I bilo je, upravo tih 80 milijuna maraka (41 milijun eura). Gdje su ti milijuni završili? U džepovima umirovljenika nisu. Time je, čini se, prekršen član 80 Zakona o PIO-u, piše Hayat.

Svaki četvrti stanovnik Federacije BiH je umirovljenik. Danas za jednog umirovljenika radi 1,9 radnika. Godišnje usklađivanje, povećanje mirovina računa se na temelju Indeksa rasta cijena i nominalne stope BDP-a. Ove godine usklađivanje mirovina iznosi 6,55 posto. Prema riječima Redže Mehića, u siječnju je povećano za 5, a nedavno za 1,55 posto. Ipak je to nedovoljno jer je nominalna inflacija drastično viša od povećanja mirovina.

Stanje je alarmantnije kada se u obzir uzme da 208.000 umirovljenika u Federaciji BiH prima minimalnu mirovinu u iznosu 573 marke (293 eura).  Ta problematika muči i predstavnike boračkih organizacija. Povećanja boračkih naknada toliko su minorna da su sramotna, objašnjavaju iz Koordinacije boračkih udruženja.

Oglas

Godine 2018, za vrijeme premijera Fadila Novalića, donesen je reformski zakon o PIO-u koju je definirao povećanje mirovina. Članom 80 definirano je vanredno povećanje mirovina ako dođe do porasta BDP-a i suficita u Zavodu PIO. Njega nije bilo.

U travnju prošle godine suficit Zavoda PIO bio je gotovo 80 milijun maraka koji nije završio u džepovima umirovljenika, već je preusmjeren u druge namjene Vlade Federacije. Umirovljenicima je ostalo samo redovno usklađivanje koje je gotovo neprimjetno.

Umirovljenici i dalje ostaju na margini društva, ostavljeni na milost i nemilost inflacije. Vladi članovi zakona dođu kao švedski stol, dok je za većinu umirovljenika taj švedski sto misaona imenica, zaključuje Hayat.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.