Prati nas

Vijesti

Romantična prijevara

Umirovljenik se nadao Sirijki pa je ostao praznog novčanika

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac.

Objavljeno

|

U potrazi za ljubavlju, 80-godišnji podravski umirovljenik naletio je na prevaru. Pritom je izgubio 8.700 eura, nasamaren od 32-godišnjakinje i njezinih saučesnika, no zahvaljujući brzoj intervenciji policije, prevara je otkrivena.
ilustracija: S. Bura/mj

Policija je izvijestila o još jednoj romantičnoj prijevari u kojoj je muškarac (64) iz Dubrovnika oštećen za gotovo 3.800 eura. Slučaj je prijavio 13. svibnja.

Kako je ispričao policajcima, putem jedne društvene mreže ostvario je kontakt s ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije koja trenutno boravi u izbjegličkom kampu. Nakon što mu je opisala teške uvjete u kojima živi, poslala mu je i e-mail adresu navodne agencije koja spašava ljude iz Sirije.

Želeći pomoći, muškarac je stupio u kontakt s navodnom agencijom te je na njen bankovni račun u dva navrata uplatio 3.710 eura što je trebalo biti dovoljno da da izradu dokumenata i prijevoz navodne Sirijke do Hrvatske.

Oglas

No, nakon toga mu je osoba s kojom se dopisivao javila da je u bolnici te da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2.650 eura. Bio je to trenutak kada je oštećeni shvatio da je prevaren pa je cijeli je slučaj prijavio policiji.

Što kaže policija?

Ovo je klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.