Prati nas

Povjerljivo

Hvataju vitamin D

Vilim (69): ‘Susjede se sunčaju u toplesu, nije mi lako izaći na balkon’

Nasmijao nas je gospodin Vilim dok smo s njim čavrljali ispred nebodera u kojem živi. Pričao nam je bez stanke kako izgleda njegov svakodnevni život u toj poznatoj zagrebačkoj zgradi jer pogled mu je, kaže, vrlo živopisan. Ne muče ga samo golubovi, već i susjede u toplesu.

Objavljeno

|

Smiju li se ljudi sunčati goli na balkonu?
ilustracija: S. Bura/mj

Sav izvan sebe, hvatajući zrak, pričao nam je umirovljenik Vilim što se sve događa oko njega već pri pogledu kroz prozor, a kamoli kad izađe na balkončić. Zimi u njegovom kvartu, kaže, vlada mrtvilo, ali proljeće donese mnogo “veselja” kada susjedi krenu u lov na vitamin D.

Iako se u jednom trenutku čak ozbiljno požalio da ima slabo srce i da ga susjede znaju baš uznemiriti, vjerujemo da mu zabava na susjednim balkonima malčice i godi. U najmanju ruku, razbija mu samoću.

“Imam jasan pogled na više balkona u mojoj zgradi, ali i jasan pogled na cijelu četverokatnicu preko puta. Stalno sam na balkonu, tamo čitam, imam malo cvijeća koje zalijevam, često i jedem vani, osobito sada dok nije pržiona. Ujutro popijem lijek za srce, izađem van, i kreće šou program. Nisam voajer, ali ne mogu, a da ne vidim što mi se događa pored zdravih očiju”, govori.

Oglas

Naćulili smo uši maksimalno, slutimo što ga toliko uznemirava. “Dopodne su vam doma samo ove starije gospođe koje imaju vremena. Jedna u zgradi preko puta se već od ožujka sunča u toplesu. Ta ima ogradu od zatamnjenog stakla pa misli ako legne uz nju da se ništa ne vidi. Ne razmišlja o nama koji je vidimo iz naše zgrade. Zapravo već pomišljam da ili voli malo izazivati, ili ju nije ni briga gleda li netko”, kaže.

“Kao na ražnju”

Drugi prizor ima dva kata ispod. “Na našem neboderu jedan cijeli kat ima žičane, a drugi betonske ograde, i tako naizmjenično od dole do vrha. Susjeda koja ima betonsku ogradu misli da je sigurna i da je nitko ne vidi, kad ono, moj kut gledanja otvoren je točno na njezinu prostirku. Ta vam se satima prži i okreće kao na ražnju”, govori.

Ni to nije sve. Ima toga, kaže, još i još. “Svega sam se nagledao otkako sam u penziji. Prije nisam imao vremena sjesti, a kamoli promatrati nekog dok ispijam kavicu na balkonu. Evo, susjedu o kojoj ću vam sada reći, još i dobro poznajem.”

“Zamislite vi kako je meni dok ja ćaskam s njom na placu, a znam da cijelo ljeto po doma hoda poluodjevena jer nema klimu. Često nešto na brzinu iznese na balkon ili dođe na prozor istresti stolnjak. To napravi brzo da je kakti slučajno netko ne vidi u toplesu, a ja vidim i previše’, kaže. “Jel vi znate da sve to čovjeka sa slabim srcem može itekako uznemiriti. Pa mene bi mogao herc strefiti“, kaže mrtav ozbiljan.

I muškarci vole vitamin D

Na pitanje ima li u susjedstvu i muškaraca koji se tako razodjeveni izlažu sunčevim zrakama i slučajnim pogledima, nevoljko kaže: “Ima jedan susjed, malo je stariji od mene. Taj svako jutro trči oko parka i vježba pa se onda k’o tuljan na balkonu izležava u kupaćim gaćama do ručka.”

Podsjetimo, izlaganje nagog tijela pogledima u javnosti nije bezopasna stvar. Prošle su godine mediji javljali o muškarcu koji je u Adamovu kostimu izašao na balkon u Slavonskom Brodu, što se nije svidjelo njegovim susjedima i slučajnim prolaznicima. Zbog toga mu je ubrzo i policija pokucala na vrata da bi u rekordnom vremenu dobio i optužni prijedlog radi kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Stručnjaci o sunčanju: Budite oprezni!

U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidrokolesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sustavu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 milijuna ljudi, od kojih 41.000 umre od melanoma.

Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu. Osim toga koriste se sredstva za zaštitu od sunca koja su zapravo fotoprotekcija kože.

A vi? Sunčate li se na balkonu? Imate li problema sa susjedima koji pokazuju previše?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.