Prati nas

Povjerljivo

Strahovi

Zabrinuta majka: Ne usudim se ostaviti dijete sa svekrvom. Što učiniti?

Odvajanje od djeteta po prvi put može biti trauma za majku, ali za bebu uglavnom nije. Mlada majka objašnjava svoje strahove i nepovjerenje koje ima prema svekrvi.

Objavljeno

|

Mlada majka dijeli svoje strahove o ostavljanju bebe svekrvi, koja je aktivna, ali možda ne previše odgovorna. Saznajte kako se nositi s tim!
ilustracija: S. Bura/mj

Mladim majkama ponekad je teško ostaviti dijete s drugom osobom pa čak i kad se radi o bakama koje jedva čekaju da se iskažu u brizi za unuče. Takav je slučaj i mlade majke koja je u grupi Mamine tajne i sama potvrdila sumnju u opravdanost svojih strahova, no, kaže, jednostavno protiv toga ne može.

“Jesam li jedina koja se ne usudi ostaviti dijete svekrvi? Svekrva je u pedesetim godinama, dobro se drži, aktivna je i super pokretna. No, čini mi se da nije baš previše odgovorna. Opet kažem, čini mi se”, piše mlada majka.

“Možda griješim, zapravo 90 posto sam sigurna da griješim, ali tih deset posto imam strah i sumnje, što je možda normalno jer sam prvi put mama. Beba ima sedam mjeseci i nikad se ne odvajamo jer ju nemam s kim ostaviti. Ovdje imam samo svekrvu, ali nedostaje mi povjerenje u nju”, niže majka.

Oglas

“Da bi stvar bila luđa, ona je čuvala od zaove tri curice od rođenja, ali su to sada već velike cure od osam i šest godina, i pomislim, možda je zaboravila s bebama. Ona se s djecom, a i s mojim malenim, ponaša skroz okej, ponekad malo previše opušteno, čini mi se. Ne pazi na to kako ga sestrične navlače pa me i to brine. Hoće li taj strah proći?” pita majka koja ne vjeruje u svekrvine kompetencije kada je riječ o čuvanju male djece.

Strah je prirodan, iako nije opravdan

Mogli bismo reći da je posve prirodno brinuti se o sigurnosti i dobrobiti svog djeteta, posebno kada ga ga se ostavlja s nekim drugim pa čak i ako je to svekrva koja ima iskustva s djecom. Povjerenje se gradi vremenom, a osjećaji nesigurnosti i sumnje su sasvim razumljivi pa čak i kad su neracionalni i neopravdani. Zbog toga ne bi trebalo ishitreno osuđivati ovu snahu i mladu majku.

Možda bi u ovoj situaciji pomoglo postepeno ostavljanje djeteta sa svekrvom na kraće periode, kako bi se i majka i beba navikli na tu situaciju. Tako se majka može uvjeriti kako svekrva postupa s djetetom i osjetiti se sigurnije.

“Svekrvu ne bih dala za sto drugih”

“Kad budeš imala troje i više djece, ako budeš, bit će ti svejedno kako će ga čuvati, bit ćeš sretna i za to nešto čuvanja kako bi mogla imati vremena za sebe”, napisala je sudionica rasprave Dajana. “Ja djecu ne bih dala današnjim internet mamama”, dometnula je Marina.

Vjekoslava pak piše: ” Meni je ovo smiješno. Ja imam 50 godina i kada čujem da se dobro drži… pa nema 90 godina.” Isto dodaje i Marija: “Kažete da ima 50 godina, još uvijek je pokretna i dobro se drži. Kao da ste opisivali 90-godišnjakinju, ženu u dubokoj starosti.”

“Mojoj svekrvi je 60 godina, pokretnija je i brža od mene. Kad joj ostavim dijete, mirna sam i ne trebam se ni sekunde pitati je li gladna, žedna, sigurna. Ja svoju ne bih dala za stotinu drugih. U svemu je za deset”, zaključila je Jozefina.

A što vi mislite o svemu?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.