Prati nas

Mozaik

Raspolaganje imovinom

Djed unuku daruje nekretninu, koliki će porez unuk platiti?

Sve osobe koje obavljaju promet nekretninama, što znači i darovanja, obavezni su regulirati pitanja plaćanja poreza kod nadležne porezne uprave, no to ne znači da će ga i platiti.

Objavljeno

|

Robert Brummett, 76-godišnji umirovljenik, dijeli svoje misli o tome što ga čini sretnim. Brummett kaže da se raduje malim stvarima u životu, poput kuhanja za svoju suprugu, provođenja vremena s unucima i njegovanja svog vrta.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi hrvatski građani ne uređuju pravno svoje nekretnine zbog straha od samog troška postupka i poreza. Iz istog razloga ne provode se ostavinske rasprave, a roditelji, djedovi i bake ne usude se za svoga života proslijediti imovinu potomcima.

Tako i djed O.Z. iz Trogira piše Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske zbog straha od plaćanja poreza na darovanje nekretnina. “Darovao bih svoju nekretninu unuku ali me brine porez jer se bojim da on neće imati novaca za to. Znam da nema poreza između roditelja i djece, ali mi je rečeno da to po novim propisima ne vrijedi za unuke i djedove. Kako je to sada propisano?” pita ovaj Trogiranin.

“Sve osobe koje obavljaju promet nekretninama, što znači i darovanja, obavezni su regulirati pitanja plaćanja poreza kod nadležne porezne uprave.”, odgovaraju pravnici SUH-a. Porez na darovanje nekretnina plaća se po stopi od 3 posto te čini prihod jedinice lokalne samouprave na području na kojem se nekretnina nalazi.

Oglas

“Međutim, postoji krug osoba koje će rješenjem porezne uprave biti oslobođene plaćanja tog poreza. To su bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem.”

“To znači da su uz bračnog druga oslobođene i sve osobe koje potječu jedne od druge u istoj liniji, dakle djed-otac-unuk-praunuk, i ostali koji u toj uspravnoj liniji ne plaćaju porez na darovanja nekretnina između sebe. Ne brinite, Vaš unuk će u slučaju da mu darovnim ugovorom darujete nekretninu, biti oslobođen plaćanja poreza po toj osnovi”, stoji u odgovoru Pravnog savjetovališta.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.