Prati nas

Povjerljivo

Nadala se boljem

‘Imam bijednih 676 eura mirovine. Ne mogu se pomiriti s tim’

Da se teško miri s iznosom svoje mirovine za 48 godina staža, u pismu nam se izjadala još jedna naša čitateljica. Bude li se nastavila ovakva mirovinska politika, smatra ona, djeca će nam i dalje bježati van.

Objavljeno

|

Naša čitateljica već pet godina osjeća gorak okus svoje mirovine. Iako su neki umirovljenici u težoj situaciji, njenih 676 eura ne pokrivaju dugogodišnji radni staž i status ovlaštene službene osobe.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica zna da joj nije najteže. Imaju umirovljenici oko nje još manje mirovine, ali gorkog okusa ne može se riješiti već pet godina.  

“Tužna sam kad čitam o povlaštenim mirovinama kakve su primjerice za rad u policiji, vojsci i sl. jer moja zaostaje za njima. U mirovinu sam otišla s 59 godina života i čak 48 godina radnog staža, od toga 10 godina beneficiranog. Moram naglasiti da mi se u trenutku izračuna gledalo deset najpovoljnijih godina. Unatoč tome, zamislite, dobila sam rješenje na svega 3.500 kuna (464 eura). Dakle, bilo je to prije 25 godina”, otkriva nam ova nezadovoljna čitateljica.

Žalila se na rješenje

Potom otkriva koliko joj je do danas narasla mirovina. “Sada je ta mirovina sa svim povećanjima narasla na 676 eura. Govorimo o mirovini koja mi je dodijeljena kao ovlaštenoj službenoj osobi. Nije nimalo sporedno tu istaknuti da mi čak ni primanja u tih zadnjih deset godina nisu bila tako mala da bi to moglo opravdati tako malu mirovinu”, objašnjava u pismu.

Oglas

Pita se zatim što bi tek bilo da je u mirovinu otišla bez statusa ovlaštene osobe. “Kolika bi to tek onda mirovina bila? Žalila sam se, naravno, na to rješenje, ali odgovor je bio upravo onakav kakav sam očekivala. Oni su u obrazloženju zaštitili sebe, a ne mene”, ukazala je.

Pouka mladima

“Znači li to, a meni se čini da je tako, da je bolje nemati ni dana radnog staža ili ga imati jako malo, pa će ti država pomoći? Je li to poruka ovim našim mladima koji još nisu, da bježe van? Mislim da bi si Hrvati trebali sami osigurati svoju budućnost, jer će inače njihovim novcem biti osigurane lijenčine.”

“Želim da budućim umirovljenicima bude bolje nego nama, s naglaskom na to da ovo pišem svjesna kako meni i nije najgore među mojim supatnicima u mirovini, koji imaju još daleko manje penzije. Pa ipak, ne mogu sakriti svoje nezadovoljstvo”, napisala je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.