Prati nas

Mozaik

Bonton

Je li pristojno od gostiju tražiti da se izuju pri ulasku u naš dom?

Uvođenje pravila o skidanju obuće u domu može poboljšati čistoću i zdravlje. Ali, kako pristojno zamoliti goste da se izuju bez stvaranja neugodne situacije? Stručnjaci za bonton nude savjete.

Objavljeno

|

Je li nepristojno tražiti od gostiju da skinu cipele?
ilustracija: S. Bura/mj

Postoji puno razloga za inzistiranje na pravilu da se po domu ne hoda u obući u kojoj se hodalo vani. Čisti podovi i bolje zdravlje, za početak. Ali, smijemo li to očekivati od gostiju i hoćemo li prijeći granicu pristojnosti ako im kažemo da se izuju? Kratak odgovor je: ne.

Savršeno je pristojno tražiti od gostiju da skinu cipele u vašem domu, sve dok to radite na način koji zrači dobrodošlicom. Liz Bryant i Thomas P. Farley, stručnjaci za bonton, dijele savjete o tome kada i kako pristojno zamoliti goste da se izuju.

Upozorite unaprijed

Cilj je da se gosti osjećaju ugodno i dobrodošlo, ali kada je prva stvar koju zatražite od njih po dolasku da skinu cipele, možda se neće tako osjećati. Kako biste izbjegli tu početnu neugodnost na vratima, Bryant predlaže da unaprijed obavijestite goste da se po vašem domu ne hoda u cipelama.

Oglas

Da bi ovaj zahtjev bio prijateljski, trebate ga izraziti blago. “Kažite nešto jednostavno, poput: Imamo politiku bez cipela u našem domu pa kad dođete, molim vas, ponesite svoje omiljene papuče ili udobne čarape.” Ovaj pristup je posebno razuman za veća zimska okupljanja tijekom kojih mokre i “slane” čizme mogu uništiti podove, dodaje Farley.

Pripremite se na odbijanje

Možda ćete naići na gosta koji vjeruje da se zahtjevi domaćina ne odnose na njih pa biste trebali imati spreman odgovor za svakoga tko se nevoljko odnosi prema skidanju cipela. “Dobar gost poštuje dom domaćina i rado se pridržava osnovnih kućnih pravila, uključujući skidanje cipela kada se to zatraži”, kaže Farley. “Bilo bi neljubazno da gost odbije pristojan zahtjev za skidanje obuće.”

U rijetkom slučaju kad se to dogodi, samo prihvatite situaciju. “Domaćin ne bi trebao praviti scenu i može prihvatiti odbijanje s poštovanjem”, kaže Farley. “Isti gost ne bi trebao biti iznenađen ako više nikada ne bude pozvan u vaš dom.”

Postavite mjesto za promjenu obuće

Ako ćete tražiti od svojih gostiju da skinu cipele, osigurajte im udobno mjesto za to. “Pobrinite se da imate mjesto blizu ulaznih vrata gdje gosti mogu sjesti i promijeniti obuću,” kaže stručnjakinja, dodajući da bi trebalo biti osigurano i prikladno mjesto za odlaganje cipela. Posljednje što vi i gosti želite je probijati se kroz hrpe odbačene obuće.

Bryant također predlaže da držite zalihu jednokratnih papuča pri ruci kako bi se gosti bez cipela osjećali više kao kod kuće. “Mogu se koristiti kada netko zaboravi da se po vašem domu ne hoda u cipelama, ako dođu s blatnjavim čizmama ili ako svrate nesvjesni pravila kuće”, kaže ona.

Uvijek budite ljubazni

Moguće je i situacija da od svojih gostiju niste tržili da se izuju, no baš vam je na prijateljsko okupljanje banuo jedan gost u prljavim čizmama. U toj je situaciji nepristojno samo od njega tražiti da se izuje. Umjesto toga ponudite pomoć oko čišćenja obuće ili na najobzirniji način ponudite zamjensku obuću.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.