Prati nas

Vijesti

Sredina

Koliko Hrvatska troši na mirovine u odnosu na druge zemlje Europske unije?

Rashodi EU za mirovine su ukupno gledano porasli, no gledamo li njihov udio u BDP-u, prosječno se za njih manje izdvajalo.

Objavljeno

|

Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika traže od Vlade pojašnjenje o povećanju plaća državnika. Koordinator Lazar Grujić ističe nedostatak jednakosti te predstavlja model mirovina, ističući da bi 2/3 umirovljenika izašle iz siromaštva. Zahtijevaju odgovornost Vlade prema 1 milijunu umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

U 2021. ukupno je 1.889 milijardi eura potrošeno na mirovine u Europskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata. To je 12,9 posto od ukupnog BDP-a, javlja tportal. Iako su ukupni rashodi za mirovine porasli za 2,8 posto u odnosu na 2020., njihov udio u BDP-u bio je za 0,7 posto manji. No podaci u velikoj mjeri variraju od zemlje do zemlje.

Zemlje koje su od svog BDP-a izdvajale daleko najveći udio za mirovine su Grčka (16,4 posto), Italija (16,3), Austrija (15,0) i Francuska (14,9).

S druge strane, najmanji udio u BDP-u odlazio je na mirovine u Irskoj (4,5 posto), na Malti (6,4) te u Mađarskoj (7,0) i Litvi (7,1). Hrvatska se nalazi negdje na sredini – u 2021. za mirovine je izdvojila 9,8 posto svog BDP-a.

Oglas

Te godine je 27,2 posto stanovništva EU-a primalo neki oblik mirovine – njih oko 80 posto starosnu, 21 posto obiteljsku, 12 posto invalidsku i 0,1 posto mirovinu za nezaposlene.

Shodno tome je i najveći udio u rashodima otišao na starosnu mirovinu (isto oko 80 posto) dok se na obiteljske mirovine potrošilo 12, na invalidske osam, a na mirovine za nezaposlene 0,2 posto od ukupnih mirovinskih rashoda.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.