Prati nas

Vijesti

Mobilnost

Fulir: Nova besplatna usluga za starije Zagrepčane i goste metropole

Naziv usluge je odabran u čast nezaboravnog lika iz najzagrebačkijeg filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a koncept je inspiriran uspješnim modelom ‘Kavalira’ u Ljubljani. Uslugu prijevoza će pružati Zagrebački električni tramvaj d.o.o.

Objavljeno

|

Grad Zagreb uvodi besplatni prijevoz "Fulir" električnim vozilima za starije i nemoćne u centru grada, dostupan od 15. lipnja.
Fulir (foto: zagreb.hr)

Grad Zagreb pokreće pilot uslugu besplatnog javnog prijevoza u pješačkoj zoni središta grada. Prijevoz malim električnim vozilima “Fulir“ bit će dostupan od subote, 15. lipnja, omogućujući građanima i turistima ekološki prihvatljiv način kretanja.

“Fulir je više od usluge prijevoza. To je korak prema održivijem, pristupačnijem i srdačnijem Zagrebu koji će mnogima olakšati svakodnevicu i poboljšati kvalitetu života u centru”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnivši da je usluga prvenstveno namijenjena starijim osobama, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali će biti dostupna i ostalim građanima i turistima.

Mali električni automobili kapaciteta 5 putnika plus vozač, bit će dostupni od 08:00 do 20:00 sati, vikendom i praznicima sve do kraja listopada. Usluga je besplatna i može se naručiti putem telefona na brojeve 091/1111-425 i 091/1111-426. Vozači će sami odgovarati na pozive i dogovarati lokacije i rute.

Oglas

Besplatan javni prijevoz za 65+ građane

Podsjetimo, od 1. lipnja pravo na besplatan javni prijevoz tramvajima i autobusima te uspinjačom imaju sve osobe starije od 65 godina, a koje imaju prebivalište u Gradu Zagrebu.

S obzirom da će navedenim pravom biti obuhvaćeno oko 160 tisuća građana Grada Zagreba, kako bi se izbjegle gužve na prodajnim mjestima ZET-a, od 1. lipnja do 30. rujna, uvedeno je razdoblje prilagodbe. Korištenje prijevozne usluge u navedenom razdoblju bit će omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima, a na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina.

“Izrada pretplatnih karata za nove korisnike, u slučaju povećanog broja zahtjeva na našim prodajnim mjestima, može potrajati nekoliko dana. Korisnici mogu odabrati da im se nakon izrade, pretplatna karta dostavi na kućnu adresu ili ju mogu preuzeti na prodajnom mjestu na kojem su predali Zahtjev ZET-a”, poručuju iz gradske prijevozne tvrtke.
 

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.