Prati nas

Vijesti

Porazno

Počinje isplata mirovina: Evo koliko naši umirovljenici imaju staža

Omjer umirovljenika i radnika, kao i uvid u prosječno ostvareni staž, najbolji su pokazatelji krvne slike hrvatskog mirovinskog sustava.

Objavljeno

|

Komu se isplati mirovina iz drugog stupa? Kolika je mirovina iz drugog stupa?
ilustracija: S. Bura/mj

U petak 7. lipnja 2024. počinje isplata mirovina za svibanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) koji redovito objavljuje i pokazatelje zdravlja mirovinskog sustava.

Prema najnovijim podacima, odnos broja umirovljenika i radnika u Hrvatskoj iznosi 1:1,38. I dalje je više umirovljenica nego umirovljenika – 53,79 posto.

Prema mirovinama za travanj, a koje su isplaćene u svibnju, prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO-u iznosi 718,29 eura, što je 54,17 posto prosječne neto plaće u ožujku 2024. (1.326 eura).

Oglas

Prosječna neto mirovina (bez međunarodnih ugovora) je 579,97 eura, a njezin udio u prosječnoj netoplaći za ožujak 2024. iznosi 43,7 posto.

Koliko staža ima prosječan umirovljenik?

Hrvatski umirovljenici u prosjeku imaju 31 godinu staža i stari su 72 godine. Nešto više staža, prosječno 33 godine, imaju umirovljenici koji su ove godine ostvarili pravo na mirovinu. Prosječna dob ove godine umirovljenih je 64 godine.

Od ukupno 1.226.530 umirovljenika, 513.789 ih koristi starosnu mirovinu, od čega je 54.188 dugogodišnjih umirovljenika (4,4 posto). Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja. U 41 godinu staža osiguranja uračunava se staž osiguranja u efektivnom, stvarnom trajanju. Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ne može steći osiguranik koji ispunjava uvjete za redovitu starosnu mirovinu.

Prijevremeno je umirovljenih 212.243, dok invalidsku mirovinu prima 158.509 umirovljenika. Obiteljsku mirovinu uživa 210.990 umirovljenika. U ove tri kategorije je trenutno 47,4 posto hrvatskih umirovljenika.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.