Prati nas

Vijesti

Standard

Rastu njemačke penzije

Uredba o povećanju mirovina bit će objavljena u Narodnim novinama nakon što ju odobri Savezno vijeće i stupit će na snagu 1. srpnja 2024. godine, pišu mediji u Njemačkoj.

Objavljeno

|

Koliko rastu mirovine u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Mirovine će u Njemačkoj 1. srpnja porasti za 4,57 posto. Savezno vijeće odobrilo je u petak odgovarajuću uredbu Saveznog ministarstva rada, navode njemački mediji. Po prvi put povećanje će biti jednako za više od 21 milijun umirovljenika na Istoku i Zapadu.

Mirovina od 1.000 eura raste za 45,70 eura, navode mediji. Prošle jeseni službene su se procjene temeljile na porastu od samo oko 3,5 posto. Glavni razlozi za veći rast mirovina su stabilno tržište rada u Njemačkoj i dobri ugovori o plaćama. Za usklađivanje mirovina odlučujuće je bilo povećanje plaća od 4,72 posto, prenosi Fenix magazin.

Inflacija manja

Oglas

Prvi put nakon nekoliko godina inflacija nije pojela povećanje mirovina i plaća. Stopa inflacije u Njemačkoj u svibnju je iznosila 2,4 posto, što je više od razine iz istog mjeseca prošle godine. U posljednje dvije godine rast mirovina zaostajao je za inflacijom, prethodne godine na Zapadu je bio nulti rast, a na Istoku minimalan.

U 2023. godini mirovine su u starim saveznim zemljama porasle za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Mirovine su se već prošle godine izjednačile. To je bilo ranije nego što se očekivalo. Plaće su prije toga znatno više rasle na Istoku nego na Zapadu.

Mirovinski paket trebao bi biti donesen do listopada

Prema sadašnjem izvješću o mirovinskom osiguranju, mirovine će u budućnosti rasti u manjoj mjeri. Izvješće pretpostavlja prosječnu stopu povećanja od 2,6 posto godišnje do 2037. – ukupno dobrih 43 posto. Bez zakonske intervencije, prijelaz milijuna takozvanih baby boomera u mirovinu postao bi sve uočljiviji.

Prema izvješću, razina mirovina će vjerojatno pasti sa sadašnjih 48,2 posto na 45,0 posto 2037. godine bez reforme. Mirovine tada općenito više neće rasti toliko koliko plaće, navode njemački mediji.

Koalicija odgovara mirovinskim paketom koji će ubuduće fiksirati razinu mirovinske sigurnosti na 48 posto. Vlada također želi uložiti najmanje 200 milijardi eura iz saveznih fondova u tržište kapitala do sredine 2030-ih. Povećanje premija trebalo bi ublažiti iz prihoda. O planovima bi se trebalo raspravljati u Bundestagu od kraja lipnja, a odlučivati u Bundesratu i Bundestagu do listopada, navode mediji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.