Prati nas

Povjerljivo

Iznevjerena očekivanja

‘Sin i snaha imaju psa i mačku, ne žele mi dati unučad, što učiniti?’

Očekivanja roditelja da im djeca podare unuke kompleksna su i mogu varirati od obitelji do obitelji. Ključno je postići ravnotežu između poštivanja obiteljskih tradicija i vrijednosti te razumijevanja i prihvaćanja individualnih izbora i životnih puteva djece.

Objavljeno

|

Nezadovoljna majka izražava tugu jer njezin sin i snaha ne žele imati djecu, dok savjetnica Coleen Nolan nudi empatiju i savjete.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon što odgoje svoju djecu, roditelji često imaju duboku emocionalnu želju za unucima. Unuke vide kao izvor radosti i ispunjenja, priliku da ponovno dožive roditeljstvo na drugačiji način te da pruže ljubav i podršku novoj generaciji. Problem nastaje kada te želje nisu u skladu s planovima njihove djece.

“Osjećam se vrlo uzrujano nakon što sam saznala da moj jedini sin i njegova supruga ne žele zasnovati obitelj”, prva je rečenica ispovijedi čitateljice koja je nedavno sinu postavila neugodna pitanja. Naime, upravo je tako započela pismo Mirrorovoj kolumnistici i savjetnici Coleen Nolan.

“Rekao mi je da su on i njegova supruga dugo razgovarali o tome i odlučili da roditeljstvo nije za njih. Žele se usredotočiti na karijere i slobodno putovati svijetom. Imaju dva psa i mačku, koje obožavaju. I to im je dovoljno!” piše nezadovoljna majka.

Oglas

“Znam da moram prihvatiti njihovu odluku, ali mi je srce slomljeno. Stvarno želim biti baka, a moj muž želi biti djed. Ne pomaže nam ni to što svi naši prijatelji stalno pričaju o svojim unucima.”

“Za sve je kriva snaha”

Odluku je, misli nesretna majka, donijela snaha, a sin je tek prihvatio njezino stajalište. “On je voli, pa će učiniti što god ona želi. Ona je otuđena od svoje majke koja ima problema s alkoholom. Otac joj je umro prije mnogo godina, a ima i jednog starijeg brata s kojim ne razgovara. Za razliku od njih, mi imamo veliku, sretnu, proširenu obitelj i vrlo smo bliski.”

“Voljela bih razgovarati s njom o tome, ali nemamo takav odnos. Pokušavala sam tijekom godina, ali ona je prilično hladna i postaje defenzivna kad je pitam nešto previše osobno. Molim vas, savjetujte me”, zaključuje čitateljica koja želi biti baka.

“Sin, snaha i ljubimci su obitelj, prihvatite to”

“Potpuno razumijem vašu tugu. Ako imamo djecu, imamo i određena očekivanja o tome što će budućnost donijeti, s pravom ili ne. Teško je prihvatiti da nećete biti baka ako ste se tome nadali”, odgovara savjetnica Coleen Nolan. “U redu je osjećati se uzrujano zbog toga. Možda bi pomogao razgovor s prijateljima o vašem razočaranju. Neka vas podrže.”

“Što se snahe tiče, nije zajamčeno da ćemo se slagati s partnerom našeg djeteta. No mislim da je problem u tome što je ne poznajete dobro. Pokušajte pronaći više prilika za izgradnju odnosa s njom. Imajte na umu da bi joj moglo biti teško povezati se s vama i vašim suprugom jer nema se na što osloniti. Naime, kako ste opisali, njezino odrastanje je bilo vrlo nestabilno.”

“Međutim, ona je formirala obitelj sa vašim sinom i njihovim ljubimcima i očito su vrlo sretni. To je divno. I to bi vas trebalo činiti sretnima i ponosnima na sina jer ste ga odgojili da postane muškarac kakav jest.”

“Odgoj djece nije za svakoga i morate poštovati njihovu odluku. Usmjerite svoju energiju na to da budete tu za njih, uvijek im pružite dobrodošlicu. Ako bolje upoznate svoju snahu, imat ćete više empatije i razumijevanja za nju”, zaključila je savjetnica Coleen Nolan.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.