Prati nas

Zdravlje

Higijena doma

Tepisi su leglo bakterija, gljivica i grinja, kažu stručnjaci. Nemoguće ih je očistiti

Imaju više bakterija nego zahodske daske, zadržavaju alergene i prašinu, a čišćenje u kućnim uvjetima nije dovoljno učinkovito.

Objavljeno

|

Tepisi su puni bakterija, grinja i alergena, što ih čini teškim za higijensko čišćenje kod kuće. Redovito održavanje je nužno za zdravlje doma.
ilustracija: S. Bura/dl

Ne postoji tepih koji se može higijenski očistiti u kućnim uvjetima ili komercijalnim čistionicama tepiha, ma koliko vam reklame servisa za čišćenje to sugerirale. Naime, brojna su istraživanja do sada pokazala da tepisi štete na više načina; kao leglo gljivica, grinja i bakterija, ali i sami po sebi ispuštaju štetne spojeve u okolinu.

Uz to, prema nekim istraživanjima, na tepihu ima deset puta više bakterija nego na zahodskim daskama. Uz navedene organizme, tepisi zadržavaju i perut, alergene kukaca, spore plijesni i ogromne količine prašine koja se ne može očistiti jednostavnim usisavanjem.

Američko udruženje za zdravlje pluća upozorava da čestice u tepisima mogu vezati i otrovne molekule iz zraka. Što je najgore, prilikom usisavanja i hodanja po tepihu te čestice se oslobađaju i završavaju u plućima.

Oglas

Određene vrste tepiha, kao i tepisi stariji od deset godina, obično imaju više razine zagađivača i alergena u sebi, a problem raste s površinom tepiha. Stručnjaci tako upozoravaju da su ovim zagađenjima posebno izložena djeca koja se igraju na tepisima i podnim prostirkama.

Kemikalije koje se koriste u nekim novim tepisima, podlogama za tepihe i ljepilima za ugradnju mogu štetiti zdravlju. Neki od tih proizvoda izrađeni su s hlapljivim organskim spojevima koji ne gode zdravlju.

Kako možete zaštititi svoje zdravlje?

Američko udruženje za zdravlje pluća savjetuje da u domovima održavamo podove s tvrdim površinama, umjesto tepiha.

Ako to nije moguće, stručnjaci savjetuju često usisavanje s usisavačima koji imaju HEPA filtriranje. Međutim, usisavanje agitira mikročestice pa tako zagađenje iz tepiha završi u kućnoj atmosferi i plućima ukućana. Zbog toga se uvijek mora otvoriti prozor prilikom usisavanja, a usisavač se treba prazniti na otvorenom, nikako u kući.

Ako morate koristiti tepihe, osigurajte da se mogu lako podignuti. Usisavajte obje strane te ih dubinski očistite suhim parnim čišćenjem. Osigurajte da su tepisi brzo i potpuno osušeni kako biste smanjili mogućnost pojave plijesni.

Kod kuće, kuhinje, kupaonice i ulazni prostori trebali bi uvijek biti bez tepiha jer su često vlažni i savršeno su hranilište za mikroorganizme.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.