Prati nas

Vijesti

Marin Piletić

‘Ubrzat ćemo isplatu prve mirovine, neće biti oštećenih’

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Dio novih umirovljenika već mjesecima čeka na isplatu svoje prve mirovine, iako je zakonski rok dva mjeseca. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić za javni radio kaže da će im svi zaostaci biti isplaćeni i da neće biti oštećeni.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, što se tiče novih umirovljenika, pokušava maksimalno s obzirom na dostavljenu dokumentaciju, da u propisanom roku od 60 dana donese ili privremeno rješenje, ili konačno rješenje u visini mirovine”, kaže ministar.

“Postoci novih zahtjeva za korištenje starosne ili privremene mirovine se obrađuju u propisanom roku, nešto je više od 75 posto pristiglih zahtjeva, a s obzirom na okolnosti, nepotpunu dokumentaciju ili možda potrebu za vještačenjem, ti postupci traju dulje. Naravno da se onda i prosječno vrijeme svih pristiglih zahtjeva u jednoj godini za korištenje mirovina povećava”, pojašnjava.

Oglas

“Ono što mi činim po pitanju jačanja financijske pismenosti, da se dokumentacija za mirovinu prikupi prije samog odlaska o mirovinu i tu ćemo i mi na terenu morati kao sustav mirovinskog osiguranja učiniti sve da zaista ta priprema prije odlaska u mirovinu bude adekvatnija i s naše strane. Da upoznamo buduće umirovljenike o njihovim pravima. Svi oni koji ne mogu dobiti u propisanom roku stalno rješenje o mirovini mogu računati na isplatu akontacije, odnosno iznosa koji se u najčešćem broju slučajeva podudara s onim što će u konačnici biti visina mirovine”, poručio je Piletić u programu HRT-a.

Kazao je da neće biti oštećenih. “Svi će zaostatci biti isplaćeni s onom prvom punom mirovinom iz konačnog rješenja o visini mirovinskog primanja.” Naglasio je kako je cijela 2023. godina bila posvećena poboljšanim uvjetima za sve umirovljenike, posebice onima koji su korisnici obiteljskih mirovina.

Ministar očekuje da sve promjene budu što više riješene automatizmom, a ne na način da se podnose zahtjevi, jer se “samim time stvaraju dodatni administrativni poslovi, koji u konačnici za manji broj umirovljenika uspori donošenje rješenja”.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.