Prati nas

Vijesti

Nedovoljno

Umirovljenici Federacije BiH uskoro na cestama? Nisu zadovoljni porastom mirovine

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ako ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina.

Objavljeno

|

Kako su se cijene namirnica u Srbiji promijenile od kolovoza 2023., s obzirom na podatke Ministarstva trgovine? Koje su osnovne namirnice u košarici prosječnog srbijanskog umirovljenika i koliki je ukupan trošak za te namirnice? Kakav je iznos minimalne potrošačke košarice prema podacima Ministarstva trgovine u Srbiji za kolovoz 2023., i kako se ta cifra uspoređuje s prosječnom mirovinom i plaćom?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenici iz Federacije BiH izrazili su nezadovoljstvo ukupnim porastom mirovina, koje su se prvo akontacijski uskladile za pet posto, a zatim je Upravni odbor MIO donio odluku da travanjske mirovine budu povećane za dodatnih 1,55 posto. Savez udruga umirovljenika u FBiH nije zadovoljan ovim povećanjima te su najavili izlazak na ulice ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Umirovljenici zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te isplatu jednokratne pomoći. Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić u izjavi za RTV Herceg-Bosne ističe da je Zavod samo servis u cijelom procesu te da će provesti odluke koje donese Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

Ministar Adnan Delić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kazao je za RTV HB kako analiziraju zahtjeve umirovljenika, ali i svoje financijske mogućnosti. Dodao je da trenutni zakon, u slučaju proračunskog deficita, ne predviđa izvanredno usklađivanje mirovina, no nada se da će izmjenama i dopunama zakona omogućiti Vladi takvu mogućnost.

Oglas

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ako ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina. Ministar Delić podržao je zahtjev Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava pred vlastima.

Ministarstvo rada i socijalne politike navelo je da su povećali proračunska sredstva za Savez umirovljenika te za brojne druge aktivnosti, uključujući financiranje banjskih liječenja. U ovoj godini isplatili su i po 300 maraka jednokratne pomoći za umirovljenike s najnižim mirovinama. Vjeruju da će uspjeti pronaći rješenje za bolji status umirovljenika bez narušavanja proračunske stabilnosti Federacije BiH.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.