Prati nas

Vijesti

34.000

Zašto Piletić ne želi preuzeti potpise umirovljenika? SUH je poslao požurnicu

Iako su plaće radnika bitno porasle, takav trend nije zabilježen kod mirovina. Naprotiv, naši umirovljenici sve teže žive, sve je viša stopa rizika od siromaštva te sve niži udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći.

Objavljeno

|

Jasna Petrović odgovara Milivoju Špiki
Jasna A. Petrović (scr: HRT)

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poslao je još jedno otvoreno pismo ministru mirovinskog sustava Marinu Piletiću kako bi se što prije organiziralo uručenje 34.000 potpisa umirovljenika prikupljenih peticijom “Veće mirovine odmah!”

“Očekujemo i pozivanje novinara na čin uručenja, jer nema dana da nas ne nazivaju deseci umirovljenika i pitaju je li ministar preuzeo njihove potpise, što hrvatski umirovljenici očito shvaćaju kao redovni demokratski postupak s Vaše strane, i znak poštovanja njihovim potpisima i zahtjevima”, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Iako su plaće radnika bitno porasle, takav trend nije zabilježen kod mirovina. Naprotiv, naši umirovljenici sve teže žive, sve je viša stopa rizika od siromaštva te sve niži udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, navode iz SUH-a pa dodaju: “Usklađenje najavljeno za srpanj, i to prema priopćenju vašeg koalicijskog partnera HSU – prema starom modelu od 30 : 70, na našim će se mirovina vidjeti tek u rujnu. Zbog stalnog povećanja troškova života ni to nam neće bitno pomoći u preživljavanju.”

Oglas

Stoga, SUH s nestrpljenjem očekuje i novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u novom mandatu Vlade, te nastavak socijalnog dijaloga koji je prekinut još u studenom 2023. godine.

“Sigurni smo da i Vi držite kako je prijeko potrebno unaprijediti adekvatnost mirovina, na što Hrvatsku nerijetko podsjeća Europska komisija. Tu su i rokovi uvođenja tzv. 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i brojni drugi zahtjevi vezani za očuvanje realne vrijednosti mirovina, povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kada su umirovljene.”

“Također, iako je provedeno prvo e-savjetovanje u vezi ukidanja alimentacije za bake i djedove, držimo da je sve potrebno osloboditi ih besprizornog terećenja obvezama njihove djece”, navedeno je u otvorenom pismu kojim se traži hitna reakcija Vlade.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.