Prati nas

Vrt

Delikatesa

Tajno oružje protiv puževa golaća u vrtu: Riješite ih se bez kemije

Iz sezone u sezonu vrtlari pokušavaju dobiti rat protiv puževa golaća koji čine ogromnu štetu na mladim povrtnim kulturama, žderući sve pred sobom.

Objavljeno

|

Kako se riješiti puževa golaća bez primjene kemikalija?
ilustracija: S. Bura/dl

Bakrene trake, pivo, zdrobljene ljuske jajeta; sve su to sredstva koja, s manje ili više uspjeha, koriste vrtlari amateri neskloni upotrebi kemikalija i raznih pužomora. Potonji se često namjerno pogrešno reklamiraju kao sigurni za okoliš, ptice i sisavce, a koji ih mogu pojesti u otvorenom vrtu.

Ovih dana javio nam se naš čitatelj Damir koji nije imao previše uspjeha s klopkama s pivom pa kaže da se u njih hvataju uglavnom mali golaći. Odrasli primjerci napiju se pa odu dalje pjevajući. Umjesto piva, navodi, on koristi mačju hranu.

Pa to je prava zakuska!

I zaista, puževi golaći vole mačju hranu pa su zbog te ljubavi omraženi među ljubiteljima životinja koji održavaju gradska hranilišta mačaka na otvorenom. Zdjelice s hranom često im se napune ljigavim napastima koje preko noći pojedu macama doručak, žale se na brojnim internetskim forumima. Isti problem imaju i oni koji mačju hranu ostavljaju ježevima.

Oglas

Dehidrirana mačja hrana obično sadrži sastojke bogate proteinima, vitaminima i biljnim vlaknima. Pogledamo li deklaraciju, vidjet ćemo da svaka srednje kvalitetna hrana sadrži određeni udio mesa poput piletine, puretine, janjetine te iznutrica.

Uz to, tu je i povrće poput graška i mrkve koje osigurava vitamine i minerale, ali i biljna vlakna. Neke dehidrirane mačje hrane uključuju voće poput brusnica, borovnica ili jabuka za dodatne vitamine i antioksidante. Tu su još omega-3 i omega-6 masne kiseline iz izvora poput ribljeg ulja ili lanenog ulja te probiotici i prebiotici.

S druge strane, puževi golaći hrane se lišćem mnogih biljaka (posebno mladih sadnica), zrelim voćem i povrćem te trulim biljnim materijalom. Neke vrste su i predatori koji napadaju druge vrste golaća. Sve u svemu, iz puževog ugla gledanja, mačja hrana čini se idealnom hranom nabijenom svim nužnim sastojcima i energijom za brzi rast i još brže razmnožavanje.

Kako se riješiti puževa golaća bez kemikalija i otrova?
foto: Andy M./Pixabay

Kako to radi Damir?

I zato je, piše naš čitatelj Damir, puževe golaće najjednostavnije privući usitnjenom mačjom hranom koju postavlja ispod kamene ili, još bolje, staklene ploče podignute od tla dva centimetra. Na taj način Damir sprječava mačke i pse da pojedu ostavljenu hranu. “Mogu se primijeniti i crijepovi ili keramičke pločice različitih veličina”, dodaje naš čitatelj.

Damir tijekom noći i u ranim jutarnjim satima podiže ploče i sakuplja puževe golaće koji su se došli pogostiti mačjom hranom. Nakon toga ih, dodaje, utopi u posudi s vodom u koju je dodao par kapi sredstva za pranje posuđa.

Dakako, pri tome treba izbjegavati ubijanje domaćih “leopardastih” puževa golaća (Limax maximus) koji su naši saveznici. Naime, oni su svejedi i strvinari pa se hrane i mesom. Mnogi izvori navode da se vrlo rado goste štetnim španjolskim puževima golaćima (Arion vulgaris, vidi gornju fotografiju) i njihovim jajima. (r)

A kako se vi borite protiv ove vrtne napasti?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.