Pet jednostavnih i praktičnih savjeta britanske veteranke kuhinje Mary Berry (89) olakšati će vam pripremu večere. Njezine smjernice iz nove zabavne kulinarske emisije Foolproof Dinners temelje se na jednostavnim metodama koje pomažu čak i početnicima u kuhinji.
Birajte jela po principu sve u jednom loncu
U prvoj epizodi showa Mary Berry posjećuje komičara Alana Carra kako bi mu pomogla riješiti kulinarske nedoumice. Zaključila je da baš i ne kuha te da se oslanja na dostavu hrane, što joj je postalo jasno čim je zavirila u njegov hladnjak i kuhinjske ormariće. “Svidjela mu se ideja da se sve pripremi u jednom pekaču ili jednom loncu. I upravo to smo napravili, brzinski beef chow mein (tanki rezanci s komadićima govedine i povrćem), koji lako može pripremiti nakon napornog dana na poslu”, rekla je Mary.
Usudite se isprobati nešto novo
Poduzetnica Sara Davies htjela je iznenaditi prijatelje povodom 40. rođendana. Mary joj je pokazala kako pripremiti popečke od rakova s limunskom travom. “Sara ih je pripremala s oduševljenjem, a nikad ih prije nije radila. I sama se trudim stalno isprobavati nove stvari. Svake godine pojavi se nešto novo, ne opirimo se otkrivanju novih tehnika.”
Lukavo skratite vrijeme pripreme
U drugoj epizodi Mary je kuhala s voditeljicom Claudijom Winkleman i pokazala kako brzo napraviti quiche bez klasičnog tijesta, samo s tortiljom. “Claudiji se to jako svidjelo, a usput smo se i sjajno zabavile. I zato je moja poruka svima – ne bojte se prečaca. Ako nemate vremena, kupite već kuhani slanutak ili gotovo lisnato tijesto. Nemojte osjećati nimalo grižnje savjesti zbog toga.”
Pripremite jela unaprijed
Mary već godinama zagovara ovaj trik koji štedi vrijeme, idealan za one koji su u stisci s vremenom. Kaže da nema potrebe sve pripremati na dan posluživanja jer se neka jela mogu napraviti unaprijed i zamrznuti. U jednoj epizodi priskočila je u pomoć poznatom snimatelju Hamzi Yassinu koji je želio impresionirati djevojku.
Čokoladnu tortu koju joj je planirao ispeći pripremili su unaprijed i zamrznuli, a na dan večere samo su je dekorirali pa je susret prošao daleko opuštenije. Mary naglašava: “Kad pripremate nešto posebno, nema potrebe da sve radite isti dan ako će vas to dovesti do stresa i žurbe”, stav je Mary Berry.
Ne komplicirajte recepte
Mary naglašava da impresivno jelo ne mora biti komplicirano. Komičarka Sue Perkins priznala joj je u jednoj od emisija da često sve zakomplicira kad kuha za druge. “Sue nikada ne slijedi recept, što zna završiti katastrofom. Zato smo zajedno pripremile jednostavnu, ali efektnu pitu od rabarbare koja gostima dugo ostaje na nepcu i u sjećanju i bila je oduševljena”, rekla je Mary.