Prati nas

Vijesti

Objasnila

Markotić: Drago mi je da sam pogriješila u vezi cjepiva

Među antivakserima često se spominje izjava Alemke Markotić da je za razvoj cjepiva potrebno najmanje tri godine. Profesorica je danas ponovila ono što znanstvenici diljem svijeta objašnjavaju onima koji su skeptični u vezi cijepljenja.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HRT)

Šefica zagrebačke Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je svoje navode s početka prošle godine kada je rekla da očekuje da će za razvoj cjepiva protiv koronavirusa biti potrebne tri godine. “Drago mi je da sam pogriješila pa umjesto za tri godine – dobro, učinkovito i kvalitetno cjepivo imamo za godinu dana”, kazala je.

Članica Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnila je to postignuće dosad neviđenim udruživanjem znanstvene, stručne, farmaceutske i biotehnološke zajednice. “Uspjeli su u tako kratkom roku nešto dobroga napraviti. To je izvrsno. Bit ću sretna svaki puta kada tako pogriješim.”

Markotić je demantirala navode koji kruže po društvenim mrežama, a koji kažu da cjepivo izaziva neplodnost. “Za to nema znanstvenih ni stručnih dokaza. Ima stručnih opažanja da infekcija virusom, dakle obolijevanje, može djelovati na reproduktivne organe muškaraca i žena. Za cjepiva nema takvih informacija. Neodgovorno je širiti takve informacije među mlađom populacijom.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.