Prati nas

Vijesti

Diskriminacija

Majčinski dodatak svima! Za državu sve majke ne vrijede jednako

Tako je tada odlučio ministar Marko Pavić, inače neoženjen i bez potomaka, što je možda utjecalo na nedostatak njegovog senzibiliteta. I boli briga naše glavešine. Nisu oni rađali, nisu oni čuvali i hranili.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Rodili ste treće dijete u doba Milana Bandića? Dobijete 56.000 kuna, pravo na mjeru roditelj-odgojitelj uz pristojnu plaću, no, da, danas se to svelo na prednost pri upisu u jaslice ili vrtić i 2.500 kuna na prvo i svako drugo dijete.

Privilegirana demografska mjera za 3+ dijete u glavnom gradu je ukinuta. No, u Splitu će vam grad dati 55.000 za treće dijete, a i gradovi variraju u tzv. pronatalitetnim mjerama od simbolične tisućice do više desetaka tisuća kuna, piše Jasna A. Petrović za Glas umirovljenika. No, što kad ste rođeni u vrijeme kad se nisu davale naknade za novorođene, već ste uz 30-40 godina radnog staža i eventualno mizerni dječji dodatak, nekako podigli potomke i doplivali do socijalističke mirovine?

Majčin dodatak za sve!

U zapadnoeuropskim zemljama to se zove tzv. crediting, tj. priznanje zasluge, pa će vam npr. u Njemačkoj već od 2014, dodati po dvije godine staža po djetetu, a od 2019. podigli su “majčinu mirovinu” na 2,5 godina po djetetu ili čak oko 16 posto veću mirovinu po svakom djetetu. To dobije svaka žena, svaka umirovljenica, koja je rodila i odgojila dijete. Majka troje djece tako može ostvariti mirovinu od 240 eura samo na temelju majčinstva, koliko u Hrvatskoj imaju umirovljenici koji su nakon 25 godina rada otišli u penaliziranu prijevremenu mirovinu.

Izborili smo se i u Hrvatskoj za tzv. majčinski dodatak, ali samo kao dodatak onome stažu koji je propisani uvjet za mirovinu. Mirovinskom reformom iz 2019. godine omogućena je “demografska mjera” od pripisivanja šest mjeseci dodatnog staža po rođenom ili posvojenom djetetu.

Šest mjeseci staža se pribraja stvarno navršenom stažu, ali se ne može koristiti za ostvarivanje prava, što je vrlo važna stvar za znati u planiranju mirovine. I onda ono najgore: to se pravo po rođenom djetetu ne priznaje svim ženama već samo onima koji su otišle u mirovinu od 1.1.2019. godine.

Različite “cijene” djece

Tako je tada odlučio ministar Marko Pavić, inače neoženjen i bez potomaka, što je možda utjecalo na nedostatak njegovog senzibiliteta. Inače ne bi odlučio da onoj koja je rodila 31.12.2018. ukine skromno pravo dodatnog staža za njezinih možda petoro djece, a prizna ga umirovljenici koja je u mirovinu otišla dan kasnije. Sramota. Diskriminacija.

O tome se u više navrata izjasnila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, preporučujući Hrvatskom saboru da se isto pravo protegne na baš sve umirovljenice, jer je ovako diskriminatorno. I nitko nije ništa učinio.

Umirovljeničke udruge, naročito Sindikat umirovljenika Hrvatske, kako u svom programu, tako nerijetko i na sjednicama Nacionalnog vijeća, zahtijevao je da se dodatnih 6 mjeseci staža prizna svim ženama, jer njihova je prosječna mirovina, do nedavnog uvođenja obiteljskog dodatka i povećanja obiteljske mirovine, bila za 24,9 posto niža od tzv. muške mirovine.

I boli briga naše glavešine. Nisu oni rađali, nisu oni čuvali i hranili. Zato ponavljamo taj svoj zahtjev: svim umirovljenicama vratite njihovu djecu, neka im vrijede barem tih 2,06 posto njihove mirovine “po komadu”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.