Prati nas

Mozaik

Tako jednostavno!

Jeftinije ne može, spasite novčanik: Napravite domaći gel za pranje rublja

Zbog komplikaciji u trudnoći, morala sam mirovati. Tih šest mjeseci, tijekom kojih sam bila često sama doma, dala sam si truda čitati i učiti. A učila sam, ne samo o porođaju i svemu što me čeka s bebom, već sam usavršila i nekoliko praktičnih stvari koje su mi ostale redovita navika već 15 godina. Jedna od njih je da svakih mjesec ili dva napravim tri litre gela za rublje.

Objavljeno

|

Kako napraviti domaći detergent za rublje?
ilustracija: S. Bura/mj

Recept sam prvi put isprobala jer sam zbog zdravlja bebe htjela izbjeći boje, konzervanse i tko zna kakve skrivene kemikalije koje se dodaju kupovnim deterdžentima. Uostalom, zastrašivanja oko toga po bespućima interneta ne nedostaje. Pokazalo se ta alternativa i neusporedivo jeftinijom, da ne govorim o ekologiji – istu plastičnu bocu od gela za rublje možete koristiti godinama, a vodu nećete zagađivati otrovima.

Dok sam radila u smjenama, često i vikendima, pročitala bih samo naslove o izradi deterdženata kod kuće – mislila sam da je to sigurno komplicirano, da izrada traje satima, i nije mi padalo na pamet da to isprobam. Vama pak želim poručiti – ne odgađajte kao ja, jer ćete biti oduševljeni – izrada traje koliko je potrebno vodi da zakipi.

Neću uopće ulaziti u to varaju li nas proizvođači deterdženata tim suludim cijenama – gel za pranje rublja razvikanih proizvođača, onaj od 3,3 litre, košta 24,70 eura. Vi svoj možete napraviti za manje od dva eura!

Oglas

Što vam je potrebno?

Kupite samo tri sastojka – svima od davnina poznati žučni sapuni (u DM-u košta 0,78 eura, a u Mulleru bezmirisni košta oko 1 eura), sodu za pranje (Muller, 1,99 eura za pola kilograma) i eterično ulje po želji (3,50 eura). Od toga ćete za jednu pripremu u cijelosti potrošiti samo sapun, dok će sode i eteričnog ulja ostati i za budućih čak desetak tura.

Što je soda za pranje?

Soda za pranje nije isto što i soda za pečenje, Soda za pečenje ili soda bikarbona je natrijev bikarbonat: NaHCO3, a soda za pranje (eng., washing soda) je natrijev karbonat: Na2CO3. Sodu za pranje mogli biste dobiti i sami, i to zagrijavanjem sode bikarbone u pećnici na nekoliko sati. Zbog cijene struje to vam se u konačnici neće isplatiti, jer je pola kilograma kupovne sode za pranje, koja košta 2 eura, dostatno za deset priprema gela po ovom receptu. Inače, soda za pranje omekšava vodu i odmašćuje, ali zapamtite, nije jestiva.

Način pripreme gela za pranje:

  1. Zakipite 3 litre vode.
  2. Naribajte cijeli sapun od žuči.
  3. Odvagnite 50 grama sode za pranje.
  4. Kipuću vodu sklonite s vatre i dodajte najprije ribani sapun, dobro miješajući da se i posljednji komadić otopi. Nakon toga dodajte sodu, i dalje dobro miješajući.
  5. Nakon dva, tri sata smjesa će se ohladiti i postati poput želea. Promiješajte smjesu, ako je posve hladna dodajte eterično ulje, 20 do 30 kapi, i promiješate. Ako je gel još mlak, promiješajte ga i ostavite još koji sat prije nego što dodate eterično ulje. Nakon što ste ponovo dobro promiješali, smjesu ulijte u staklene ili plastične boce, ali ne do vrha, ostavite malo prostora za mućkanje prije svake upotrebe.

Kako prati rublje u domaćem gelu?

Za pranje ulijte oko pola mjerice gela za srednje prljavo rublje i nešto više za jako prljavo rublje – možete ga uliti izravno u perilicu. Ovaj gel ne pere ništa lošije od najrazvikanijih kupovnih gelova. Za crno i šareno rublje odličan je, no kako u sebi nema posebne izbjeljivače za bijelo rublje, za bolji rezultat pranja bijelom rublju dodajte još žličicu sode za pranje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.