Prati nas

Vijesti

I u Srbiji možete predati zahtjev za dio hrvatske mirovine pokojnog partnera

Do sada je zahtjev za dio mirovine pokojnog partnera predalo i 110 osoba iz Srbije, a prema pisanju srbijanskog tiska, taj broj bi se uskoro trebao i povećati.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u 2022. godini u Srbiju je isplaćivao 60.957 mirovina. Od tog broja, starosnu i prijevremenu starosnu primalo je 45.547, obiteljsku 13.517, invalidsku 1.834 korisnika, dok je naknadu za tjelesna oštećenja dobivalo 59 korisnika.

S prvim danom ove godine Hrvatska je provela reformu obiteljskih mirovina. Između ostalog, umirovljenicima je omogućeno da umjesto starog modela obiteljske mirove, ako im je povoljnije, zadrže svoju mirovinu i primaju dio mirovine preminulog partnera.

Do sada je zahtjev za dio mirovine pokojnog partnera predalo i 110 osoba iz Srbije, a prema pisanju srbijanskog tiska, taj broj bi se uskoro trebao i povećati. O kojim se iznosima radi, pročitajte ovdje.

Srbijanski Blic , kao i mnogi drugi mediji, posljednjih su dana opširno prenosili koje uvjete valja zadovoljiti da bi se isposlovao dio hrvatske mirovine preminulog partnera. Uvjeti su:

  • 65 godina života nadživjelog bračnog, izvanbračnog ili izvanbračnog druga
  • udovica ili udovac može biti jedini korisnik obiteljske mirovine i ispunjava propisane uvjete za stjecanje prava prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili drugom posebnom propisu o mirovinskom osiguranju
  • ukupni iznos mirovina iz obveznog osiguranja u Hrvatskoj ne prelazi iznos od 80 aktualnih mirovinskih vrijednosti (80 x AVM koji od 1. siječnja 2023. iznosi 10,86 EUR / 81,82 HRK = 868,80 EUR, tj. 6.545,97 HRK).
  • Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, potrebno je da ima priznata oba prava, pravo na osobnu i obiteljsku mirovinu.
  • Pravo na dio obiteljske mirovine ostvaruje se samo podnošenjem zahtjeva

Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine mogu podnijeti i korisnici koji već imaju ostvarena oba prava, ali podnose samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. S druge strane, oni kojima nije priznato trebaju podnijeti dva zahtjeva – za obiteljsku mirovinu i za isplatu dijela obiteljskog dohotka.

Može li se zahtjev podnijeti u Srbiji?

U slučaju da korisnik mirovine iz hrvatskog mirovinskog osiguranja s prebivalištem u Srbiji podnese samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, a ne i zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku ili osobnu mirovinu Zahtjev se može poslati poštom ili putem nadležne ispostave Republičkog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Ako korisnik podnosi zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine i zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku ili osobnu mirovinu od hrvatskog osiguranja, potrebno je iste podnijeti nadležnoj ispostavi PIO-a, pojašnjavaju iz HZMO-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.