Prati nas

Aktivno starenje

Godine donose samopouzdanje

Dok su mlađe žene opsjednute brojanjam kalorija, one starije rekle su kako ih količina unešenih kalorija više ne zabrinjava i kako više osluškuju vlastito tijelo kad je o prehrani riječ. Također, trećina ispitanica je rekla kako su počele intenzivnije vježbati tek nakon pedesete što je rezultiralo povećanjem tjelesne energije i općenito boljim zdravstvenim stanjem.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Starenje je proces koji se ne da zaustaviti. No ne bi ga ni trebalo zaustavljati s obzirom da godine donose i neke vrlo važne prednosti. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da razina samopouzdanja s godinama značajno raste, pa se čak 76% ispitanika osjeća bolje i sigurnije u sebe s 50 nego s 20 godina.

Također, istraživanje je pokazalo da je trećina žena zadovoljnija svojim izgledom u kasnijoj dobi nego kad su bile vrlo mlade, a čak svaka sedma ispitanica potvrdila je i da se tek nakon pedesete godine počela osjećati vitalno i seksipilno kao nikad u životu.


Iako godine donose promjene na tijelu i licu, polovina ispitanika je rekla kako više voli svoje tijelo sada nego kad su bili vrlo mladi, što ima veze s općenito zrelijim stavom o životu i samopouzdanjem.

Dok su mlađe žene opsjednute brojanjem kalorija, one starije rekle su kako ih količina unešenih kalorija više ne zabrinjava i kako više osluškuju vlastito tijelo kad je o prehrani riječ. Također, trećina ispitanica je rekla kako su počele intenzivnije vježbati tek nakon pedesete što je rezultiralo povećanjem tjelesne energije i općenito boljim zdravstvenim stanjem.

Naposlijetku, žene nakon pedesete zadovoljnije su i u svoji vezama i odnosima s obitelji i prijateljima, svemu pristupaju opuštenije jer se više nikome ne moraju dokazivati, zaključak je istraživanja koje prenosi DailyMail.

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP