Prati nas

Zdravlje

Hodanje – prečac do zdravlja

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja čak i kratkotrajne ali redovite šetnje dovode do smanjenja rizika za frakture kuka. Istraživanje je trajalo čak 24 godine a obuhvatilo je 36000 muškaraca starijih od 50 godina.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Najbolje stvari u životu su besplatne! Iako ste zasigurno mnogo puta čuli ovu misao, ona nikada nije bila toliko točna kao kad je u pitanju obično hodanje. Taj najjednostavniji oblik kretanja blagotvorno djeluje na zdravlje, a ne košta – ništa.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja koje je obavio American Journal of Public Health čak i kratkotrajne ali redovite šetnje dovode do smanjenja rizika za frakture kuka. Istraživanje je trajalo čak 24 godine a obuhvatilo je 36000 muškaraca starijih od 50 godina.

Ispitanici koji su tijekom istraživanja hodali barem 4 sata tjedno imali su čak 43% manji rizik od frakture kuka. Kod ispitanika koji su hodali još više i još žustrijim tempom zabilježen je još manji rizik. Navedeno istraživanje pokazalo je i kako čak 85% fraktura kuka nastaje prilikom padova sa stolice ili poskliznuća. Način na koji hodanje sprječava lom kuka je u tome što osigurava tonus mišića i općenito jaču muskulaturu što uvelike smanjuje opasnost od frakture.Nadalje, svakodnevno hodanje smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila za čak 40% i rizik od obolijevanja od dijabetesa za čak 50%. Istovremeno, hodanje ne iziskuje nikakav poseban napor i ne predstavlja opterećenje za zglobove.

Hodajte uz nekoliko praktičnih savjeta:

• Odjenite udobnu trenirku ili meke hlače i majicu. Također pazite i da vaše odijevanje bude slojevito kako bi izbjegli preznojavanje.

• Pažljivo odaberite obuću koja mora biti udobna i laka. Poželjno je da cipele za hodanje imaju deblje potplate jer se tako smanjuje rizik od iščašenja zgloba.

• Pratite vremensku prognozu i odijenite se adekvatno vremenskim uvjetima. Nakon hodanja poželjno je istuširati se i na taj način opustiti mišiće.

• Pokušajte gledati na hodanje kao na oblik transporta do posla ili trgovine. Na taj način nećete za rakreaciju morati odvajati posebno vrijeme i hodanje će vam postati zdrava navika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.