foto: stock.xchng

Hodanje – prečac do zdravlja

Autor: • 04. 03. 2014. • Zdravlje1157 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Najbolje stvari u životu su besplatne! Iako ste zasigurno mnogo puta čuli ovu misao, ona nikada nije bila toliko točna kao kad je u pitanju obično hodanje. Taj najjednostavniji oblik kretanja blagotvorno djeluje na zdravlje, a ne košta – ništa.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja koje je obavio American Journal of Public Health čak i kratkotrajne ali redovite šetnje dovode do smanjenja rizika za frakture kuka. Istraživanje je trajalo čak 24 godine a obuhvatilo je 36000 muškaraca starijih od 50 godina.Ispitanici koji su tijekom istraživanja hodali barem 4 sata tjedno imali su čak 43% manji rizik od frakture kuka. Kod ispitanika koji su hodali još više i još žustrijim tempom zabilježen je još manji rizik. Navedeno istraživanje pokazalo je i kako čak 85% fraktura kuka nastaje prilikom padova sa stolice ili poskliznuća. Način na koji hodanje sprječava lom kuka je u tome što osigurava tonus mišića i općenito jaču muskulaturu što uvelike smanjuje opasnost od frakture.Nadalje, svakodnevno hodanje smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila za čak 40% i rizik od obolijevanja od dijabetesa za čak 50%. Istovremeno, hodanje ne iziskuje nikakav poseban napor i ne predstavlja opterećenje za zglobove.

Hodajte uz nekoliko praktičnih savjeta:

• Odjenite udobnu trenirku ili meke hlače i majicu. Također pazite i da vaše odijevanje bude slojevito kako bi izbjegli preznojavanje.

• Pažljivo odaberite obuću koja mora biti udobna i laka. Poželjno je da cipele za hodanje imaju deblje potplate jer se tako smanjuje rizik od iščašenja zgloba.

• Pratite vremensku prognozu i odijenite se adekvatno vremenskim uvjetima. Nakon hodanja poželjno je istuširati se i na taj način opustiti mišiće.

• Pokušajte gledati na hodanje kao na oblik transporta do posla ili trgovine. Na taj način nećete za rakreaciju morati odvajati posebno vrijeme i hodanje će vam postati zdrava navika.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.