foto: stock.xchng

Kontrolirajte bijes i sačuvajte srce

Autor: • 14. 03. 2014. • Zdravlje1003 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U istraživanju Harvardske škole javnog zdravlja otkriveno je kako se opasnost od srčanog udara za osobe koje već otprije imaju probleme sa srcem, značajno povećavaju kod ljudi eksplozivne naravi koji se razbjesne nekoliko puta dnevno. Ono što je naročito zanimljivo je da se opasnost od pojave srčanog udara ili nekog drugog otklona u normalnom radu srca, značajno povećava i kod potpuno zdravih ali temperamentnijih osoba koje lako izgube živce.

Stručnjaci stoga osobama koje su sklone ispadima bijesa preporučuju uzimanje tableta za smirenje ili meditaciju kako bi smanjili razinu uzbuđenja, stresa i bijesa koje je štetno za srce.Zašto je bijes povezan sa srčanim, pa i moždanim udarom, nije točno utvrđeno, ali pretpostavlja se kako se radi o određenim fiziološkim promjenama u tijelu koje su rezultat napada bijesa.

Znanstvenici na kraju istraživanja podsjećaju kako je bijes, baš poput bilo koje druge emocije, moguće držati pod kontrolom i u granicama normale čemu će značajno pomoći bavljenje tjelesnom aktivnošću, omiljenim hobijem ili meditacijom kao najučinkovitijom tehnikom opuštanja.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.