Prati nas

Zdravlje

Nikad nije kasno za duži život

Od svih slobodnih aktivnosti, fizička aktivnost je najviše utjecala na životni vijek. Oni koji su redovito plivali, hodali ili vježbali, nadmašili su neaktivne za čak 2 godine života. Ukratko, oni koji su živjeli zdravo, živjeli su u prosjeku 5,4 godine duže.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Odabir zdravog životnog stila čak i u starijoj dobi može produžiti život; ženama do pet, a muškarcima čak 6 godina. Utvrdilo je to švedsko istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji British Medical Journal.

Naime, iako se je znalo da prekomjerna težina, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola predstavljaju značajan rizik u starijoj dobi, nije se znalo koliko popravljanje životnog stila nakon 75. godine ima smisla. Zato su Šveđani istražili upravo tu dobnu skupinu u kojoj su pronašli čak 1800 ispitanika koje su pratili idućih 18 godina, zaključno s 2005. godinom.


Od prestanka prikupljanja podataka do danas umrlo je 92% sudionika, a polovica ih je doživjela dob stariju od 90 godina. Veću stopu preživljavanja su imale žene, visoko obrazovane osobe, osobe sa zdravijim životnim stilom, one koje su bolje socijalizirane, kao i one koje su se bavile nekim hobijima.

Pušači su umirali godinu dana ranije od nepušača. Bivši pušači su imali slične rezultate kao oni koji nisu nikada pušili, što znači da odustajanje od cigareta u srednjoj dobi produžava život.

Od svih slobodnih aktivnosti, fizička aktivnost je najviše utjecala na životni vijek. Oni koji su redovito plivali, hodali ili vježbali, nadmašili su neaktivne za čak 2 godine života. Ukratko, oni koji su živjeli zdravo, živjeli su u prosjeku 5,4 godine duže. Ispitanici stariji od 85 godina, kao i oni s kroničnim bolestima, živjeli su 4 godine duže od svojih vršnjaka koji nisu marili za zdrav život.

Istraživanje je pokazalo da promjene životnih navika nabolje, čak i u vremešnih ljudi, uspješno produžava očekivan životni vijek, stoji u zaključku ovog znanstvenog rada.

.

Zdravlje

U ovom parku stariji ne treniraju mišiće već – mozak

Umjesto sprava za vježbanje tijela, u španjolskom su gradu Bilbau po javnim parkovima postavili sprave za vježbanje moždanih vijuga. Namijenjene su starijim osobama koje se tako bore protiv dvije velike opasnosti koje donosi starija dob: usamljenosti i demencije.

Objavljeno

|

Usamljenost i demencija su dva univerzalna straha kad se pomišlja na starost. No u španjolskom gradu Bilbau gradske su se vlasti odlučile na zanimljiv način pozabaviti objema prijetnjama.

Naime, po gradskim su parkovima postavili niz kognitivnih igara uz pomoć kojih se stariji sugrađani mogu zabaviti, družiti i vježbati moždane vijuge.


Igre koje su oblik mentalne aritmetike, dizajnirane su tako da potiču druženje i mentalnu sposobnost, a s obzirom da su postavljene u parkovima, starijim osobama su na raspolaganju i sprave za vježbanje – ono fizičko.

“Stvorili smo mjesto na kojemu se ljudi mogu družiti i vježbati moždane vijuge. Naše stanovništvo stari i ovakve su stvari sve potrebnije i potrebnije”, rekao je direktor javnih radova Bilbaa, Fran Vinez.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP