foto: stock.xchng

Vježbajte mozak, učite jezike

Autor: • 03. 03. 2014. • Aktivno starenje1556 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Znanstveno je dokazano da mlađe osobe brže uče novi jezik. To i ne treba čuditi s obzirom da moramo naučiti komunicirati još dok smo vrlo mala djeca. Sa starenjem naš mozak se mijenja kao i način na koji učimo. Možda postajemo bolji u nekim drugim aspektima života, no naša sposobnost učenja novog jezika s godinama opada. No taj se proces da usporiti, pa čak i zaustaviti, piše magazin ‘Betterafter50’.

Bez obzira u kojoj ste dobi, učenje novog jezika neće biti lak zadatak. Prva i najvažnija stvar koju sami sa sobom morate raščistiti jest ta da ćete učenju novog jezika morati posvetiti puno pažnje i vremena ili uopće nemojte ni počinjati.Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

1. Odredite vrijeme za učenje; nekoliko puta tjedno, ili čak svakoga dana ako možete, i vježbajte, vježbajte, vježbajte.

2. Odaberite dobar tečaj barem na početku; dobar učitelj postavit će kvalitetne temelje novog jezika pa ćete kasnije i sami moći savladavati novo gradivo

3. Pronađite u svojoj okolini izvorne govornike jezika koji vas zanima; druženje s izvornim govornicima i komuniciranje isključivo na drugom jeziku uvelike će vam pomoći u savladavanju jezika.

4. Nagovorite prijatelja da uči novi jezik zajedno s vama; ako imate društvo, učenje će vam biti mnogo lakše i zabavnije. Također, ni malo nadmetanja neće škoditi.

Slijedite li ove metode, savladat ćete osnove novog jezika u kratkom vremenu bez obzira koliko godina imali. Da, bit će vam teško, ali ako je nešto vrijedno truda, onda je to zasigurno učenje novog jezika. Vaš mozak je kao mišić: postaje jači kad ga vježbate. No učenje novog jezika ima još prednosti.

1. Postat ćete bolji u izražavanju na vašem materinjem jeziku.

2. Prebacivanje s jednoga na drugi jezik omogućuje vam i bolje snalažanje u multitasking situacijama.

3. Popravit će vam se pamćenje i percepcija.

4. Prolongirati ćete prve znakove demencije koja se kod govornika samo jednog jezika pojavljuje u dobi od 71,4 godine, a kod govornika dva ili više jezika tek oko 75,5 godina.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.