Prati nas

Aktivno starenje

Vježbajte mozak, učite jezike

Da, bit će vam teško, ali ako je nešto vrijedno truda, onda je to zasigurno učenje novog jezika. Vaš mozak je kao mišić: postaje jači kad ga vježbate. No učenje novog jezika ima još prednosti.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Znanstveno je dokazano da mlađe osobe brže uče novi jezik. To i ne treba čuditi s obzirom da moramo naučiti komunicirati još dok smo vrlo mala djeca. Sa starenjem naš mozak se mijenja kao i način na koji učimo. Možda postajemo bolji u nekim drugim aspektima života, no naša sposobnost učenja novog jezika s godinama opada. No taj se proces da usporiti, pa čak i zaustaviti, piše magazin ‘Betterafter50’.

Bez obzira u kojoj ste dobi, učenje novog jezika neće biti lak zadatak. Prva i najvažnija stvar koju sami sa sobom morate raščistiti jest ta da ćete učenju novog jezika morati posvetiti puno pažnje i vremena ili uopće nemojte ni počinjati.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

1. Odredite vrijeme za učenje; nekoliko puta tjedno, ili čak svakoga dana ako možete, i vježbajte, vježbajte, vježbajte.

2. Odaberite dobar tečaj barem na početku; dobar učitelj postavit će kvalitetne temelje novog jezika pa ćete kasnije i sami moći savladavati novo gradivo

3. Pronađite u svojoj okolini izvorne govornike jezika koji vas zanima; druženje s izvornim govornicima i komuniciranje isključivo na drugom jeziku uvelike će vam pomoći u savladavanju jezika.

4. Nagovorite prijatelja da uči novi jezik zajedno s vama; ako imate društvo, učenje će vam biti mnogo lakše i zabavnije. Također, ni malo nadmetanja neće škoditi.

Slijedite li ove metode, savladat ćete osnove novog jezika u kratkom vremenu bez obzira koliko godina imali. Da, bit će vam teško, ali ako je nešto vrijedno truda, onda je to zasigurno učenje novog jezika. Vaš mozak je kao mišić: postaje jači kad ga vježbate. No učenje novog jezika ima još prednosti.

1. Postat ćete bolji u izražavanju na vašem materinjem jeziku.

2. Prebacivanje s jednoga na drugi jezik omogućuje vam i bolje snalažanje u multitasking situacijama.

3. Popravit će vam se pamćenje i percepcija.

4. Prolongirati ćete prve znakove demencije koja se kod govornika samo jednog jezika pojavljuje u dobi od 71,4 godine, a kod govornika dva ili više jezika tek oko 75,5 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.