Prati nas

Aktivno starenje

Phill Collen: ‘S 56 godina osjećam se bolje nego s 30’

Gitarist legendarnog heavy metal benda Def Leppard, Phill Collen, s 56 godina izgleda bolje od mnogid tridesetogodišnjaka, a kako sam priznaje, I osjeća se bolje nego kad je bio puno mlađi. Za Bilboard Magazin u tri je jednostavne točke objasnio u čemu je trik.

Objavljeno

|

Phill Colen na koncertu u Bukureštu 2008. (foto: BigStock)

Phill Collen, Gitarist legendarnog heavy metal benda Def Leppard, s 56 godina izgleda bolje od mnogid tridesetogodišnjaka, a kako sam priznaje, I osjeća se bolje nego kad je bio puno mlađi.

Za Bilboard Magazin u tri je jednostavne točke objasnio u čemu je trik:


1.

Vježbajte – dvostruko. Na našoj posljednjoj turneji trenirao sam kickboxing s Jeanom Carrillom, europskim Muay Thai šampionom. Sada dižem utege ujutro i radim kardio vježbe poslijepodne – najčešće preskačem uže. Na turneju nosim sa sobom tešku vreću za boks kao i utege i klupu za dizanje utega.

2.

Ostavite meso. Vegetarijanac sam već 32 godine, a vegan posljednje 4. To je najvažnija stvar ako želite biti u formi. U posljednje vrijeme jedem pretežno sirovu hranu. Nedavno sam probao sirovu pizzu s avokadom, povrćem i dehidriranim lukom. Ne biste vjerovali kakvog je fantastičnog okusa!

3.

Žestoko sam partijao o svoje vrijeme. Redovito mi se događalo da se onesvijestim i ne znam što se događa, pa sam jednostavno – prestao. Kad sam se prestao oporavljati od mamurluka, ustanovio sam da imam nekoliko sati viška svakoga dana pa sam počeo trčati. Nisam baš ljubitelj trčanja, ali počeo sam primjećivati promjene. Osjećate se budnijima. Danas se osjećam puno bolje nego kad sam imao 30 godina.

.

Aktivno starenje

Cvijeta Pahljina doktorirala je sa 77 godina: Nikad nismo prestari, ali ni premladi za učenje

‘Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15’, kaže logoterapeutkinja Pahjina.

Objavljeno

|

Autor

Mnogo puta spominjanu izreku da za obrazovanje nikada nije kasno, najbolje potvrđuje ova priča. Cvijeta Pahljina doktorica znanosti postala je sa 77 godina, javlja HRT.

Rođena je, kaže, na najljepšem otoku na svijetu – Rabu. Ima šestero djece i uspješnu karijeru. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu i specijalizirala psihijatriju. Ali nije željela stati na tome.


Zato je ova 77-godišnjakinja odlučila doktorirati u području logopedagogije, svoje velike ljubavi. U to je uložila sedam godina predanoga rada. “Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15”, rekla Pahljina.

Imala je, kaže, najbolju mentoricu na svijetu. A profesorica Dubravka Miljković uzvraća: “Koliko sam ja bila mentorica kolegici, toliko sam ja učila od nje. To je osoba s toliko puno životnog iskustva i topline da sam u svakom našem kontaktu ja možda profitirala više nego ona”, rekla je prof. dr. Miljković s Učiteljskog fakulteta.

To je do sada najposjećenija obrana doktorata na Učiteljskom fakultetu, otkrivaju i dekan i predsjednik Komisije. Cvijeta je suvereno obranila svoj doktorat, pokazala i kazala: “Nikada nismo previše stari da bi prestali s učenjem i nikada nismo previše mladi da bi s tim počeli.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP