Prati nas

Mozaik

Ako mora biti Noć vještica, neka bude kreativna!

Umjesto kupovnih uresa i običnih izdubljenih bundeva, izradite unikatne monstrume i životinje, a sve pretvorite u zabavu za cijelu obitelj. Za to su vam potrebni bundeve i tikvice, vijci za drvo, ljepilo za drvo, trajni markeri i oštar alat s kojim ćete bušiti rupe i dubiti koru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Iako nema korijene u tradiciji ovih prostora, Noć vještica je, nošena valom konzumerizma, osvojila i Hrvatsku. Imate li unuke ili djecu, vrlo je vjerojatno da ćete uskoro izrađivati ili kupovati kostime za najmlađe, dok će tinejdžeri ‘najstrašniju noć u godini’ provesti na nekom ludom Halloween tulumu. Baš kao i u slučaju drugog uvoznog praznika – Valentinova, najmanje će slaviti vaš novčanik.

Kao i proteklih godina, svećenici će pozivati na bojkot poganskih običaja, optužujući roditelje i učitelje za unazađivanje kulture i nagrizanje vjere. Praznovjerje, dakako, nije nešto čime bismo se trebali hvaliti, no jasno je da se u ovom slučaju radi tek o zabavi.


Podsjetimo, Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, a zapravo je skraćenica od ‘All Hallow’s Eve’ ili ‘Hallow Eve’. Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.

Jack od Fenjera

Nezaobilazan dio Halloween folklora su izdubljene bundeve u kojima gore svijeće. Prema Wikipediji, običaj dubljenja bundeva se zasniva na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti ali i škrtosti.

Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ. Zbog toga se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti.

Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grješnog života u raj. Na vratima pakla ga je dočekao vrag te ga je poslao natrag u mrak. Da ga se riješi dao mu je žeravicu. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci i traži svoj dom. Tako je Jack O’Lantern (Jack od Fenjera) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

Kreativni pristup

Poželi li i vaši unuci obilježiti noć vještica, predlažemo nešto kreativniji i relativno jeftin pristup. Umjesto kupovnih uresa i običnih izdubljenih bundeva, izradite unikatne monstrume i životinje, a sve pretvorite u zabavu za cijelu obitelj. Za to su vam potrebni bundeve i tikvice, vijci za drvo, ljepilo za drvo, trajni markeri i oštar alat s kojim ćete bušiti rupe i dubiti koru.

Kako izdubiti bundeve za Noć vještica? Ideje?

Samo nek’ je kreativno

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP