Prati nas

Vijesti

Zimnica

Čuvanje bundeva i tikvi za zimu: Ključno je očeličiti ih

Iako mnogi vrtlari u bundevama i tikvama uživaju prvenstveno zbog raskoši boja i oblika, riječ je o vrijednom povrću koje je bogato vitaminima i mineralima, a siromašno kalorijama. Sada kada ste ih se nagledali i nadivili im se, vrijeme je da naučite kako ih pravilno sačuvati za zimnicu.

Objavljeno

|

Kako sačuvati bundeve i tikve za zimu?
ilustracija: S. Bura/mj

Bundeve i zimske tikve moguće je čuvati čak i do pola godine nakon berbe pa je posve normalno u vrijeme kada nove bundeve niču još uvijek uživati u starima. Ipak, kako bismo u najvećoj mjeri sačuvali njihove hranjive vrijednosti, valja slijediti neka osnovna pravila.

Bundeve i tikve pogodne za čuvanje beru se od rane do kasne jeseni. Pustite plodove da sazrijevaju na biljci što je duže moguće kako bi akumulirali najveću količinu šećera iz lišća, ali obavezno ih poberite prije prvog mraza. Možete čak i odstraniti dio lišća koje zaklanja plod kako biste pospješili zriobu na polju ili u vrtu.

Plodove koje je oštetio mraz iskoristite što je prije moguće i nemojte ih skladištiti za zimu.

Kako skladištiti bundeve i zimske tikve?

Postavite drvenu dasku ili ploču ispod plodova koji sazrijevaju kako biste ih zaštitili od promjene boje na dijelu koji dotiče tlo, ali i oštećenja od puževa

Kad plod dobije čvrstu koru, razvije bogatu boju i zazvoni šuplje na kucanje prstima, vrijeme je za berbu. U berbi koristite oštre vrtlarske škare kako biste na plodu ostavili što veći komad peteljke. Nemojte podizati i nositi bundeve i tikve tako da ih držite za peteljku.

Čeličenje je bitno

Sada je vrijeme da plodovi očeliče. Ostavite ih da se sunčaju na otvorenom tjedan do deset dana. Ako očekujete mraz, utoplite ih preko noći slamom ili kartonom. Ovo će pomoći da plodovi zacijele na mjestima oštećenja, ali i da razviju deblju koru koja će ih štiti od mikroorganizama i pretjeranog isušivanja preko zime. Plodovi koji nisu ovako “očeličeni”, skloniji su pljesnjivljenju pogotovo na području peteljke odakle će se plijesan širiti dalje.

Alternativno, očeličite plodove u stakleniku, tunelu od folije ili hladnom klijalištu. Tako će biti zaštićeni od mraza i vlage. Ipak, pripazite da se plodovi međusobno ne dodiruju.

Suho, prohladno i po mogućnosti – tamno mjesto

Nakon što su dozorile, bundeve i zimske tikve mogu se skladištiti na dobro prozračnom mjestu na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva. Redovito ih pregledavajte i odmah uklonite plodove na kojima primijetite truležne promjene. Ovisno o sorti i uvjetima skladištenja, plodovi bi se trebali uspješno čuvati do šest mjeseci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.