Prati nas

Mozaik

Kreativnost

Ukrasimo zajedno drvenu kutiju za nakit i staklenke u decoupage tehnici

Crafting, odnosno kreativni hobiji uslijed kojih svojim rukama stvarate dodanu vrijednost, nisu samo materijalno korisni, već pune i dušu. Pozivamo vas zato da s nama naučite ili se podsjetite ako ste možda zanemarili, salvetnu tehniku, tzv. decoupage. Materijal vas neće puno koštati, a uloženo vam može poslužiti za, primjerice, izradu božićnih poklona.

Objavljeno

|

Kako se radi decoupage tehnika ukrašavanja?
foto: Lana Tilen

Mi ćemo salvetnom tehnikom udahnuti novi, veseliji život drvenoj kutiji za nakit koju smo kupili u hobi trgovini, te staklenim teglicama za začine s odjela kućanstva. Vi razmislite koji predmet u vašem domu vapi za novim životom – to može biti i obična teglica od krastavaca! Što god izabrali, evo što će vam od materijala biti potrebno (mala pakiranja koštat će manje od 10 eura, a trajati dugo i za velik broj predmeta):

  • predmet po izboru (staklenka, kutijica, teglica za cvijeće, ukrasni tanjur…)
  • akrilna boja
  • salveta po izboru
  • decoupage ljepilo, (poslužit će i drvofix razrijeđen s par kapi vode)
  • prozirni akrilni lak za završni premaz
  •  kist (temeljnu boju možete nanositi i komadićem kuhinjske spužvice)
  • prozirna folija za kućanstvo
  • škare
foto: Lana Tilen

Postupak

  1. Dobro očistite predmet koji ste izbrali za oslikavanje, staklenke je poželjno je prebrisati medicinskim alkoholom ako ga imate kod kuće, a jednako tako očistite i poklopac, jer ćemo ga također bojiti s vanjske strane.
  2. Potom predmet akrilnom bojom obojite kistom ili još bolje spužvicom, kojom boju tapkate sve dok ne prekrijete željenu površinu. Pričekajte da se prvi sloj osuši, već nakon pola sata možete nanijeti i drugi sloj. Ako je potrebno, nanesite i treći sloj.
  3. Dok se boja suši, iz salvete izrežite željeni motiv i odvojite gornji sloj. Salvete su najčešće troslojne, dakle vrlo je bitno da za potrebe ovog rada ostane samo jedan tanki sloj s motivom.
  4. Površinu malo veću od površine motiva sada premažite decoupage ljepilom i pažljivo prislonite motiv te ga pritisnite prozirnom folijom.
  5. Pričekajte da se osuši, nakon toga preko motiva ponovo prijeđite decoupage ljepilom.
  6. Nakon sušenja, na red dolazi lakiranje – to je važan korak na predmetima za svakodnevnu uporabu jer se tako zaštićen predmet možete brisati vlažnom krpicom, bez oštećenja osnovne boje ili motiva pa će vam predmet služiti godinama. Lak je poželjno nanijeti u tri sloja, čekajući 20-tak minuta između svakog lakiranja ako ćete raditi s hobi akrilnim lakom. Predmet će tako postati vodootporan, no ipak se ne smije namakati, niti je pogodan za perilicu posuđa, već se briše vlažnom krpicom.
foto: Lana Tilen

Držite li u ovim staklenkama začine, neće ni biti potrebe za učestalim pranjem, a užitak će, svaki dan kad posegnete za nekom travčicom iz nje, biti golem. Osim začine, u ovim malim staklenkama možete čuvati bombončiće, šećerne perlice za torte i kolače, možete ih premjestiti u kupaonicu i u njima držati kozmetičke kistove, a mogu posližiti i kao mini teglice za kaktuse. Savršen su i dar za dragu osobu, baš kao i kutija za nakit.

Želimo vam s(p)retnu ruku i pošaljite nam fotografiju svojih malih umjetničkih djela, zanima nas kako vam je ispalo!

foto: Lana Tilen
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.