Prati nas

Aktivno starenje

Uskrs u Virovitici

Sve je ručni rad: Evo kako su svoj grad pred Uskrs besplatno ukrasile Virovitičanke

Ovih dana definitivno vrijedi prošetati Viroviticom – malo koje središte grada tako je zanimljivo ukrašeno unikatnim, ručno izrađenim i oslikanim uskrsnim dekoracijama. Na mnogo će vas mjesta ugodno iznenaditi goleme pisanice, zečevi, divovske mrkve, vesele kućice za ptice, gnijezda od grančica i mnogo, mnogo proljetnog cvijeća. Na svakom ćete se uglu poželjeti fotografirati, a kući nećete ponijeti samo fotografije u mobitelu, već i radost u duši. Mi smo se potrudili saznati tko stoji iza ovako simpatično uljepšanoga grada i nemalo se iznenadili – djela su to ruku volonterki iz Kreativne Udruge Unikat na čelu koje je 65-godišnja predsjednica Jasna Baranjec Keserica. Gospođa Jasna o projektu je govorila s toliko poleta da nije ni čudo što je sa svojom vrijednom ekipom toliko postigla!

Objavljeno

|

Jasna Baranjec-Keserica (foto: privatni album)

Za možda male, ali itekako vidljive promjene u nekom gradu ne trebaju uvijek milijuni kuna, već dobra volja ljudi koji će zajednici nesebično pokloniti svoje vrijeme, znanje i vještine – baš poput Virovitičanki i pokojeg Virovitičana okupljenih oko Kreativne Udruge Unikat. Punih su mjesec dana ususret blagdanima radili sve kako bi nebrojene ideje proveli u djela, i rezultat je doista za svaku pohvalu. 

“Najprije smo se usuglasili oko toga što bi sve voljeli napraviti, a onda sastavili popis što nam za to treba. I krenuli u akciju – Grad nam je platio osnovni materijal, potom su nam dijelove za drvene zečeve izrezali učenici trećeg razreda Tehničke škole. S Bravarijom Sabo dogovorili smo što je još trebalo oko obrade drvne građe, s tvrtkom Flora utanačili sve oko cvijeća i kasnije, dovozom i postavljanjem svih tih eksponata. Kad su drvene figure bile gotove, krenuli smo ih oslikavati. Jedno prijepodne čak smo organizirali i radionicu na otvorenom pa su s nama mogli oslikavati i građani koji su to s veseljem prihvatili”, govori nam predsjednica virovitičkih kreativaca Jasna Baranjec Keserica. Ova vitalna 65-godišnjakinja ove će godine, otkriva nam, u mirovinu, i to s pozicije ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije.

U mirovinu po sili zakona

“Silno volim svoj posao i voljela bih ostati raditi još nekoliko godina, no po sili zakona to nije moguće”, otkrila nam je. No jedno je sigurno – ova diplomirana arhitektica u mirovini zasigurno neće mirovati jer nema sumnje da će se još predanije posvetiti radu udruge koju vodi.

Iako su članice velikim dijelom žene srednje dobi, te imaju jednu grupu  djece, najaktivnija u Udruzi je, otkriva nam gospođa Jasna, umirovljenica Đurđica Giba, dopredsjednica. “Ona se doista nesebično daje u radu, odrađuje lavovski dio posla i kad nas stisne neki projekt poput ovog uskrsnog, leti na sve strane“, doznajemo.

50 zečeva po gradu

Eksponate koji ukrašavaju grad, govori nam nadalje, uvijek sačuvaju i zato ih je svake godine sve više i više – nakupilo se toga poprilično u ovih 11 godina otkako postoje.

Uskrs u Virovitici (foto: privatni album)

“Primjera radi, samo smo već zečeva nakupili preko 50 komada. Imamo jednu malu prostoriju u bivšoj vojarni za dio boja i repromaterijala, velik je dio kod mene u kući, a još veći dio kod naše Đurđice. Ne radimo mi samo uskrsne eksponate, trebali ste vidjeti naše snjegoviće, vilenjake od borovih grana i ostale ukrase za Božićnih blagdana, ili našeg Jesenka od slame i gospođu Jesen u haljini od lišća koju je izradila izuzetno kreativna gđa. Nedjeljka Županić iz tvrtke Flora koja budnim okom, zajedno sa dogradonačelnicom Vlastom Honjek Golinac i direktoricom Turističke zajednice Katarinom Đurđević nadzire realizaciju projekta… A za Rokovo, kada slavimo Dan grada, organiziramo cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom ViroKreativa, gdje okupljamo kreativce iz cijele Hrvatske. Uvijek se potrudimo napraviti nešto posebno čemu će se veseliti naši građani, ali i gosti”, rekla je gospođa Jasna i dodala da se trude da među njihovim eksponatima bude što više onih od prirodnih materijala. 

Niti jedan zec nije nestao!

A kad smo kod veselja, najmlađi su ti koje postavljeni zečevi, mrkve i pisanice najviše obraduju. “Bojali smo se da će među odraslima biti zlonamjernika koji će devastirati izloženo, ili nam čak kriomice nešto od toga odnijeti, ali srećom, to se ne događa. Najveću štetu dosad napravio nam je vjetar, ali uspjeli smo sve popraviti. A ako vidimo da su djeca premještala zečeve, to nas samo nasmije, uzmemo ih i vratimo na za to predviđena postolja. Neka se vesele!” govori nam.

Uskrs u Virovitici (foto: privatni album)

Kreativni su cijelu godinu

“Tridesetak je naših članova aktivno tijekom cijele godine. Sastajemo se otprilike jednom mjesečno i tada netko od nas vodi radionicu iz nečega u čemu je dobar, bila to izrada raznih uporabnih predmeta, filcanje, izrada cvjetića od češera, ukrašavanje vješalica, okvira za slike, kutija, staklenki, bilježnica. Naše su članice osobito kreativne i izvrsne u izradi nakita te za Rokovo, u sklopu već spomenute Virokreative organiziramo Reviju nakita koju nose djevojke iz Kulturno umjetničkog centra Virovitica pod vodstvom Danijele Duvnjak. Ideja, znanja i vještina nam ne nedostaje. U grupi imamo i umirovljenice koje se ne brane ništa novo naučiti, a isto tako i one uče druge. Kad pak imamo velike projekte poput ovog, e onda se radi po cijele dane. Bude i kiše, zimi pred Božić stisnu hladnoće, ali mi se ne damo smesti dok god ne odradimo što smo si zacrtale”, ispričala je i dodala da svoje radove ponekad daruju nekoj potrebitoj ustanovi ili udruzi, na primjer akcija “Ne kupuj, udomi” gdje sav prihod ide Skloništu za životinje, a neke i prodaju na štandovima tijekom sajmova i tako si pomognu u nabavci materijala za buduće radionice. 

Uskrs s unucima

Gospođa Jasna i njezin suprug Marijan ne mogu dočekati uskrsne praznike, kad im u posjet dolaze unuci iz Zagreba kojima će pokazati ukrašen grad, a kod kuće ih malčice i razmaziti. “Imamo dva sina, i troje unučadi u dobi od 12, 10 i četiri godine. Djevojčici je ime Enei, a dječaci su Karlo i Pavel. Pripremam ih brojna iznenađenja, baš kao što je ih je nama djeci pripremala moja baka i mama. Po dvorištu nam je posakrivala čokoladice i sitne poklončiće koje smo tražili na Uskrsno jutro. Tako ćemo i mi svojoj dječici, ma nema ljepšeg nego slušati ih kako kliču od uzbuđenja! Kad smo pak kod delicija, također se držim tradicije – pečem šunku u kruhu i obavezno radim svoju majonezu. Jedna mi je snaha veganka, pa se njoj prilagodim kad je riječ o kolačima – ispečem neku pitu bez jaja, sira i maslaca, samo s jabukama ili višnjama isto po starinskom receptu moje bake. Nekad sam obavezno radila princes krafne i šnenokle, ali sada to preskačem”, otkriva naša sugovornica. 

Uskrs u Virovitici (foto: privatni album)

Djeci je u domu Baranjec-Keserica zabavno i u subotu uoči Uskrsa – znaju da je to dan kad s bakom boje jaja, ali ona ih i tu drži u napetosti – svake godine osmisli neku novu tehniku koju nauče kroz igru.

Zašto posjetiti Virovitičku županiju 

Na mjestu ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje gospođa Baranjec Keserica je već 20 godina pa smo je za kraj našeg razgovora upitali što sve njezina Županija nudi turistima. 

“Moram istaknuti da je naša Županija posljednjih godina uložila u brojne hvalevrijedne projekte, puno je sredstava povučeno iz EU fondova. Osobito smo ponosni na obnovljeni dvorac Pejačević i Gradski park u Virovitici. Tu je zatim obnovljeni ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi gdje je danas sjedište Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, a djeca mogu doći u školu u prirodi i tu prespavati, tu je prihvatilište roda, oporavilište za rijetke ptice, prihvatilište za kornjače, ma doista vrijedno da se dođe vidjeti. Imamo i Geo-info centar u Voćinu gdje učimo o postanku svijeta – naš Park prirode Papuk, naime, između ostalog krije i geomorfološki spomenik prirode – okomite stupasto lučene stijene nastale nakon vulkanske erupcije u vrijeme dok je tu bilo Panonsko more. Takve su stijene danas na kopnu vidljive na svega nekoliko mjesta na svijetu.”

“Imamo i predivnu park šumu Jankovac, obnovljena je kurija obitelji Janković u Kapela Dvoru, tu je i obnovljen dvorac Janković u Suhopolju, a počinje se obnavljati i dvorac Janković u Cabuni u Centar za kulturu zdravlja. Uskoro će se otvoriti i Centar za posjetitelje na Križnici, a to je naselje unutar zaštićenog krajolika koje se nalazi na drugoj strani Drave i  do njega se može samo skelom i pješačkim mostom. Puno se radi, moderniziramo se i vjerujem da ćemo s vremenom privlačiti sve više turista u naš lijepi grad Viroviticu i cijelu našu Županiju”, zaključuje naša sugovornica.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “S godinama bolji – Aktivno i zdravo starenje”
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.